Croque monsieur

Croque monsieur on ranskalainen voileipä, joka valmistetaan yleensä vaaleasta leivästä, kinkusta, juustosta ja béchamel-kastikkeesta.

Jaa kavereille tai tulosta:

Croque monsieur

Croque monsieur on ranskalainen voileipä, joka valmistetaan yleensä vaaleasta leivästä, kinkusta, juustosta ja béchamel-kastikkeesta. Tämä herkullinen voileipä paistetaan uunissa, kunnes se saa kauniin kullanruskean värin ja juusto sulaa ja kuplii. Croque monsieuria tarjoillaan usein esimerkiksi salaatin kanssa.

Perinteisesti croque monsieurin valmistuksessa käytetään kinkun lisäksi emmentalia tai gruyère-juustoa. Béchamel puolestaan on valkokastike, joka tehdään voista, jauhoista, maidosta ja valikoiduista mausteista. Voileipä koostuu yleensä kahdesta siivusta leipää, joiden väliin laitetaan kinkkua ja juustoa, ja sitten päälle levitetään béchamel-kastiketta ennen paistamista.

Croque monsieurin vastine, jossa käytetään kananmunaa, kutsutaan nimellä ”croque madame”. Siinä voileivän päälle lisätään vielä paistettu kananmuna. Molemmat ovat suosittuja ranskalaisia herkkuja, erityisesti kahviloiden ja bistrojen ruokalistoilla.

Tässä versiossa käytämme kinkun sijaan kuitenkin runsaammin makua sisältävää savunautaa, sekä teemme toisen version lämminsavuporosta. Seuraa siis reseptiä ja kokeile, kumpi versio on sinun mieleesi!

Raaka-aineet

  • 140 gRönkä Savunauta sisäpaistista TAI Rönkä Lämminsavu poronpaistirulla paksuina siivuina
  • 8siivua moniviljaleipää
  • 2-3Dijon-sinappia
  • 200 graastettua Gruyère-juustoa
  • 40 gvoita
  • Béchamel-kastike:
  • 5 dlmaitoa
  • 2valkosipulinkynttä murskattuna
  • 3laakerinlehteä
  • 1sipuli silputtuna
  • 50 gvoita
  • 40 gvehnäjauhoja
  • Ripaus muskottipähkinää
  • Suolaa

Rönkä Savunauta sisäpaisti 140g

Rönkä Lämminsavu poronpaisti rulla

VALMISTUSOHJEET

  1. 1Kaada kasariin maito ja lisää sen joukkoon murskatut valkosipulinkynnet, silputtu sipuli sekä laakerinlehdet. Kuumenna keskilämmöllä lähes kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Kun maito alkaa hieman kuplia, sammuta liesi ja siirrä kasari pois levyltä. Anna makujen tiivistyä n. 10-15 minuuttia ennen kuin kaadat maidon siivilän läpi toiseen astiaan.
  2. 2Kuumenna sen jälkeen kasari keskilämmölle ja sulata kasarissa 50 g voita. Sekoita joukkoon jauhot ja jatka kuumentamista, kunnes jauhot ja voi suurustuvat ja seos alkaa tuoksua makeahkolta. Älä ruskista jauhoja!
  3. 3Nosta lieden lämpötilaa hieman ja kaada lämmin maito voi-jauhoseoksen joukkoon vispilällä sekoittaen. Lisää samalla suolaa ja ripaus muskottipähkinää. Jatka kuumentamista ja sekoittamista, kunnes kastike alkaa suurustua. Hyvä testi on ottaa kastiketta lusikkaan ja pyyhkäistä sormella lusikan keskeltä. Jos lusikkaan jää selkeä raita, johon kastike ei valu takaisin, paksuus on täydellinen.
  4. 4Lämmitä uuni 175°C asteeseen grillivastuksella.
  5. 5Sulata voi mikrossa ja sivele kaikki leipäsiivut voisulalla. Paahda leipiä uunissa muutaman minuutin ajan, kunnes ne alkavat kevyesti ruskistua.
  6. 6Ota leivät uunista ja levitä sinappia neljälle leipäsiivulle. Lusikoi siivujen päälle béchamel-kastiketta ja ripottele jokaiselle leivälle reilusti juustoraastetta.
  7. 7Asettele savunauta- tai lämminsavuporosiivut leipien päälle ja laita toiset leipäsiivut kansiksi. Lusikoi kansien päälle lisää béchamel-kastiketta ja kuorruta juustoraasteella.
  8. 8Laita leivät uuniin ja paista 10-15 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kauniin ruskistuneet pinnastaan.
  9. 9Anna jäähtyä hetki ja tarjoile vahvan kahvin tai sokeroidun teen kanssa!

Kokeile myös näitä:

Rukiinen jauhelihapiirakka

Sa­vu­po­ro­pas­ta

Rössypottu

Grillattu karitsan kare

Evästeasetukset

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Evästeet tallennetaan selaimeesi ja ne auttavat meitä tunnistamaan sinut, kun palaat sivustolle. Ne myös auttavat tiimiämme ymmärtämään, mitkä verkkosivuston osat ovat sinulle mielenkiintoisia ja hyödyllisiä.