Tummasta oluesta saat ryhtiä käristyksen liemeen, ja maltaisuus taittuu hienoiseksi makeudeksi käristystä haudutellessa. Makean tasapainoa taittamaan on valittu pekonia, hapokasta sinappia sekä täyteläistä smetanaa. Lienee sanomattakin selvää, että tämä yhdistelmä sulaa suussa ja saa aikaan tyytyväisiä hymähdyksiä niin sammalmättäällä kuin valkoisten pöytäliinojenkin äärellä.
Raaka-aineet
400-750 gRönkä Aito Poronkäristys tai Rönkä Poron paistikäristys
1Kuumenna valurautapata keskikorkealle lämmölle. Jos voi sihahtaa kun lisäät sen pataan, lämpötila on hyvä. Ruskista käristyslihat ja silputtu pekoni voissa. Lisää loppuvaiheessa isoiksi paloiksi pilkottu sipuli ja kuullota vielä hetki.
2Lisää olut, lihaliemikuutio ja sinappi. Hauduttele pienillä tulilla (tai lieden matalalla lämmöllä) välillä sekoitellen kunnes neste on lähes kokonaan haihtunut.
3Keitä juhlavan aterian kaveriksi puikulaperunat ja asettele jokaiselle lautaselle muutama peruna, reilu kauhallinen käristystä, iso nokare smetanaa ja vaikkapa suolakurkkuja, mikäli niitä repusta löytyy. Kotiolosuhteissa puikulaperunoista voi tehdä täyteläisen muusinkin.
4Maistuu parhaalta erätulilla, mutta ei jätä kylmäksi ruokapöydässäkään!