Grillattu sydän

Naudan sydämen maku ei ole läheskään niin voimakas kuin muilla sisäelimillä ja se on jopa lähempänä pihvin makua kuin esimerkiksi maksaa. Silti voidaan sanoa, että naudan sydämessä on enemmän makua kuin vaikkapa paistissa.

Jaa kavereille tai tulosta:

Grillattu sydän

Grillattu sydän on suurta herkkua monessakin maanosassa, mutta täällä Suomessa siitä harvemmin puhutaan. Sydän on kuitenkin erinomainen raaka-aine, sillä tiheäsyinen lihas on käytännössä rasvatonta ja se hyötyy nopeasta kypsennyksestä korkeissa lämpötiloissa. Suomessa on kuitenkin yksi varsin suosittu menetelmä naudan sydämen nauttimiseksi, nimittäin kuivalihan muodossa!

Kuten monen muunkin tiheäsyisen ja vähärasvaisen lihan kohdalla, myös sydämen valmistus tapahtuu joko todella nopeasti ja erittäin kuumassa, tai sitten hitaasti ylikypsäksi hauduttaen. Kaikki siltä väliltä saattaa johtaa sitkeään lopputulokseen, kun tiiviit lihassyyt supistuvat menettäessään nesteensä liian pitkässä kypsennyksessä (tai vastaavasti liian lyhyessä, mutta silloin sydämen on kypsyttävä liemessä, jota se voi imeä itseensä kypsennyksen aikana).

Naudan sydämen maku ei ole läheskään niin voimakas kuin muilla sisäelimillä ja se on jopa lähempänä pihvin makua kuin esimerkiksi maksaa. Silti voidaan sanoa, että naudan sydämessä on enemmän makua kuin vaikkapa paistissa.

Tässä reseptissä huomionarvoista on etikan käyttö, sillä sen happo on omiaan mureuttamaan tiivissyistä naudan sydäntä niin, että lopputuloksena ovat mehukkaat ja mureat suupalat suoraan grillistä.

Raaka-aineet

  • 1 kplRönkä Naudan sydän
  • 5valkosipulinkynttä
  • 4kuivattua chiliä
  • 1 dlpunaviinietikkaa
  • 1 rkljauhettua kuminaa
  • 2 tlkuivattua oreganoa
  • Suolaa
  • Pippuria
  • Puisia grillivartaita

Rönkä Naudan sydän

Rönkä Naudan sydän

VALMISTUSOHJEET

  1. 1Sydäntä on hyvä marinoida yön yli, joten valmista ensimmäisenä marinadiseos:
  2. 2Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita ne kulhossa muiden mausteiden ja etikan kanssa.
  3. 3Putsaa sydämestä mahdolliset kalvot ja paloittele sydän reiluiksi suupaloiksi.
  4. 4Pyörittele paloja marinadissa huolellisesti ja laita kulho yöksi jääkaappiin, jotta maut saavat rauhassa tiivistyä.
  5. 5Liota grillivartaita vedessä n. puolen tunnin ajan, jotta ne eivät pala grillissä. Pujota lihapalat vartaisiin ja jätä niiden väliin n. puolen sentin rako.
  6. 6Kuumenna grilli keskilämmölle tai hieman kuumemmaksikin. Grillaa vartaita suoralla lämmöllä n. 2 minuuttia per puoli, käännellen niitä säännöllisesti. Tarkista yhdestä lihapalasta, että liha on kypsää mutta vielä pinkki sisältä.
  7. 7Tarjoile grillatun paprikan ja esimerkiksi cheddar-perunanyyttien kanssa!

Kokeile myös näitä:

Rukiinen jauhelihapiirakka

Sa­vu­po­ro­pas­ta

Folioperunat grillissä

Naudan ul­ko­fi­le­pih­vit

Evästeasetukset

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Evästeet tallennetaan selaimeesi ja ne auttavat meitä tunnistamaan sinut, kun palaat sivustolle. Ne myös auttavat tiimiämme ymmärtämään, mitkä verkkosivuston osat ovat sinulle mielenkiintoisia ja hyödyllisiä.