Käristys uunissa

Valurautapata on täydellinen väline uunikäristyksen valmistukseen – se pitää lämmön tasaisesti ja hauduttaa lihan mureaksi sekä meheväksi. Uunissa kypsyvä käristys saa syvän maun, ja pata tekee ruoanlaitosta vaivatonta ja lopputuloksesta erityisen herkullisen.

Jaa kavereille tai tulosta:

Käristys uunissa

Valurautapata on suorastaan korvaamaton astia niin ruskistamiseen kuin uunissa hauduttamiseenkin. Monissa pohjoissuomalaisissa kodeissa isän tai äidin pöydälle nostama valurautapata tarkoitti usein herkullista käristystä iltapäivällä, ja parhaissa tapauksissa tuo sama pata on käytössä jo toisella tai kolmannella sukupolvella.

Käristyksen valmistuksessa paksupohjainen rautapata pitää lämmön hyvin ruskistusvaiheessa, vaikka siihen lisätään kohmeisia ja kylmiä lihasiivuja. Kannella peitettynä nesteet pysyvät tallessa ja padan sisällä on täydelliset olosuhteet maukkaan ja murean ruoan valmistumiselle, olipa sitten kyseessä käristys, paisti tai vaikkapa pataleipä.

Tässä reseptissä käristyslihat ruskistetaan nopeasti sipuleiden kanssa, jonka jälkeen pata saa muhia rauhassa uunin lämmössä. Jos valmistat sen leivinuunissa, saat nauttia vieläpä sen lempeästä lämmöstä ja ihanasta aromista, joka leijailee keittiöön.

Raaka-aineet

  • 400 gRönkä Aito poronkäristys TAI Rönkä Poron paistikäristys
  • n. 25 gvoita
  • 1sipuli
  • Suolaa
  • Mustapippuria
  • Ripaus valkopippuria
  • 1-2 dlvettä

Rönkä Aito poronkäristys 400g pakaste

Rönkä Poron paistikäristys 400g pakaste

VALMISTUSOHJEET

  1. 1Nosta Rönkä Aito poronkäristys tai Rönkä Poron paistikäristys huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi ennen valmistusta. Esilämmitä uuni 200°C asteeseen.
  2. 2Kuori ja halkaise sipuli ja leikkaa siitä reiluja suikaleita. Kuumenna valurautapata korkealle keskilämmölle ja lisää puolet voista pataan. Kun voi tirisee kutsuvasti, on aika lisätä sipulit pataan. Ruskista sipuleita parin minuutin ajan koko ajan käännellen, jonka jälkeen lisää Aito poronkäristys sipuleiden joukkoon. Sekoittele käristystä, kunnes kaikki lihat ovat ruskistuneet pinnasta.
  3. 3Lisää loput voista sekä mausteet ja kypsennä vielä hetki. Lisää lopuksi vesi, sekoita ja laita pataan kansi päälle.
  4. 4Siirrä pata uuniin n. tunniksi. Tarkista kypsennyksen puolivälissä ettei käristys pääse kuivumaan ja lisää tarvittaessa vielä hieman vettä. Jos haluat mureuttaa käristyksen kunnolla ja hauduttaa sitä uunissa pidempään, laske tunnin jälkeen uunin lämpötilaa 125°C asteeseen ja hauduta vielä pari tuntia.
  5. 5Valmista sillä välin maukas perunamuusi aidoista lapin puikuloista ja asettele suolakurkut sekä puolukkasurvos valmiiksi pöytään.
  6. 6Kutsu kaikki pöytään ennen kuin nostat höyryävän kuuman ja ihanalle tuoksuvan käristyspadan uunista keskelle pöytää!

Kokeile myös näitä:

Rukiinen jauhelihapiirakka

Sa­vu­po­ro­pas­ta

Grillattu karitsan kare

Folioperunat grillissä

Evästeasetukset

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Evästeet tallennetaan selaimeesi ja ne auttavat meitä tunnistamaan sinut, kun palaat sivustolle. Ne myös auttavat tiimiämme ymmärtämään, mitkä verkkosivuston osat ovat sinulle mielenkiintoisia ja hyödyllisiä.