La­pi­nu­kon keit­to

Lapinukon keitto on täyteläinen poronkäristyskeitto, jossa yhdistyvät herkullinen liemi, juusto ja kasviksien raikkaus – täydellinen keitto niin arkeen kuin juhlaankin.

Jaa kavereille tai tulosta:

La­pi­nu­kon keit­to

Lapinukon keitto on helppo valmistaa ja on jo tutuksi tullut juhlien pääruoka etenkin Lapin alueella. Poronkäristys, puikulaperunat ja täyteläinen sulatejuusto ovat niin lyömätön makuyhdistelmä, että vieraat suorastaan toivovat pääsevänsä nauttimaan tästä herkusta!

Jos vieraita on tulossa enemmän, tuplaa keiton ainesosat niin ruokit kuuden hengen sijasta vaikkapa koko tusinan. Rönkä Aito poronkäristys on parasta, mitä voimme Lapinukon keittoon kuvitella, mutta luonnollisesti voit veistellä käristyksen itse paistista tai käyttää vaikka hirvikäristystä tai Rönkä Nautalastua. Lapinukon keitto on kuitenkin Lapinukon keitto vain poronkäristyksestä valmistettuna!

Kun käytät sulatejuustoa keitossa, kannattaa se pilkkoa riittävän pieniksi osiksi, jotta juusto sulaa täydellisesti eikä jätä ikävän näköisiä klimppejä keiton joukkoon. Ruokailu on myös visuaalinen elämys, joten sekoita kunnolla! Voit myös testailla muita maustettuja sulatejuustoja, kuten savu- tai kylmäsavuporosulatejuustoa.

Viherpippuri sopii tämän keiton makumaailmaan kuitenkin erinomaisen hyvin, joten suosittelemme valmistamaan ensimmäisen Lapinukon keiton juuri tällä reseptillä!

Raaka-aineet

  • 400 gRönkä Aito Poronkäristys
  • ½purjosipuli
  • 200 gviherpippurisulatejuustoa
  • 1 llihalientä
  • 500 gpuikulaperunoita
  • 2porkkanaa
  • 50 gvoita

Rönkä Aito poronkäristys 400g pakaste

VALMISTUSOHJEET

  1. 1Kuori ja kuutioi perunat sekä porkkanat. Halkaise, pese ja suikaloi myös purjo.
  2. 2Käristä lihat valurautapannulla voissa, mausta suolalla ja lisää loppuvaiheessa myös purjo. Jatka ruskistamista niin, että purjo pehmenee hieman.
  3. 3Keitä 1 l lihalientä ja kun liemi kiehuu, lisää juurekset. Keitä kunnes ne ovat hieman pehmenneitä (mutta eivät vielä kypsiä) ja lisää Lapinukon keiton joukkoon käristyslihat sekä purjo. Leikkaa sulatejuustosta siivuja ja laita ne keiton sekaan. Siivut liukenevat nopeammin kuin kokonainen sulatejuustoharkko. Muista sekoittaa riittävän hyvin, jotta edesautat sulatejuuston sulamista täyteläiseksi liemeksi.
    Jatka keittämistä, kunnes kaikki sulatejuusto on liuennut keittoon ja perunat sekä porkkanat ovat kypsyneet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai murskattua viherpippuria, mikäli haluat voimakkaamman viherpippurin maun.
  4. 4Tarjoa keitto tuoreen ruisleivän kera!

Kokeile myös näitä:

Rukiinen jauhelihapiirakka

Sa­vu­po­ro­pas­ta

Folioperunat grillissä

Naudan ul­ko­fi­le­pih­vit

Evästeasetukset

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Evästeet tallennetaan selaimeesi ja ne auttavat meitä tunnistamaan sinut, kun palaat sivustolle. Ne myös auttavat tiimiämme ymmärtämään, mitkä verkkosivuston osat ovat sinulle mielenkiintoisia ja hyödyllisiä.