Rössypottu

Rössypottu on oululainen maakuntaruoka, joka valmistetaan keittotyyppisesti kuutioituista perunoista, veripaltusta (tai verilettujen kuutioista), palvikylkestä ja sipulista.

Jaa kavereille tai tulosta:

Rössypottu

”Tykkääkkö nää rössystä?” saattaa oululainen kysyä kaupungissa vierailevalta. Maakuntaruokien helmi hyödyntää veripalttua ja sopivan rasvaista palvikylkeä tässä tuhdissa keitossa, joka saattaa jakaa mielipiteitä. Alunperin rössypottu saattoi hyvinkin olla keino valmistaa veripaltusta ja sianlihasta ruoka, josta riitti useammalle ruokailijalle, etenkin kun sen kanssa syödään perinteisesti reilu pala tuoretta ruisleipää.

Ensimmäiseksi tulee valmistaa veripalttu, jonka ohjeen löydät sivuiltamme klikkaamalla ainesosaluettelon linkkiä. Mikään ei kuitenkaan estä paistamasta esimerkiksi paksumpia verilettuja Rönkä Naudan verilettutaikinasta, jotka sitten leikataan sopiviksi paloiksi rössypottua varten.

Rönkä Naudan verilettutaikina on tehty arjen helpottajaksi, ja nyt se helpottaa myös rössypotunnälkäisiä oululaisia ja muitakin rössypotun ystäviä!

Raaka-aineet

  • 200 g Rönkä veripalttua
  • 150 gpalvikylkeä
  • 1sipuli
  • 500 gkiinteitä perunoita
  • 50 gvoita
  • 1 rklsiirappia (halutessasi)
  • Suolaa
  • Maustepippureita
  • 1-2laakerinlehteä
  • Vettä

Rönkä Naudan verilettutaikina 0,5l pakaste

Rönkä Poron verilettutaikina 0,5l pakaste

VALMISTUSOHJEET

  1. 1Kuori perunat ja pilko ne reiluiksi kuutioiksi. Kuutioi myös veripalttu (jonka huippuhyvän ohjeen löydät täältä) tai Rönkä Naudan verilettutaikinasta paistamasi veripalttu, sekä palvikylki. Silppua sipuli reiluksi rouheeksi ja kuullota kaikkia aineksia (paltusta n. puolet) ison kattilan pohjalla voissa hetki.
  2. 2Kun perunat, sipulit, palttukuutiot ja palvikylki ovat freesautuneet n. 5 minuuttia, lisää vettä niin että ainekset peittyvät. Lisää hieman suolaa, maustepippurit sekä laakerinlehdet ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Voit myös jättää freesausvaiheen väliin ja laittaa perunat sekä sipulit mausteineen suoraan kattilaan ja keittää niitä sillä välin kun kypsennät palvikylkeä ja palttua paistinpannulla.
  3. 3Kun perunat ovat pehmeitä, lisää kattilaan loput palttukuutiot sekä ruokalusikallinen siirappia. Sekoita hyvin ja anna hautua kannen alla n. 5 minuuttia matalalla lämmöllä.
  4. 4Tarjoile höyryävän kuumana ohrarieskan tai tuoreen ruisleivän kera!

Kokeile myös näitä:

Rukiinen jauhelihapiirakka

Sa­vu­po­ro­pas­ta

Grillattu karitsan kare

Folioperunat grillissä

Evästeasetukset

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Evästeet tallennetaan selaimeesi ja ne auttavat meitä tunnistamaan sinut, kun palaat sivustolle. Ne myös auttavat tiimiämme ymmärtämään, mitkä verkkosivuston osat ovat sinulle mielenkiintoisia ja hyödyllisiä.