Routapaisti

Routapaisti on perinteinen suomalainen ruoka, joka valmistetaan jäädytetystä lihasta, kuten poron sisäpaistista.

Jaa kavereille tai tulosta:

Routapaisti

Routapaisti on perinteinen ruoka, joka liittyy usein suomalaiseen maaseutuperinteeseen ja erityisesti vanhoihin kyläkauppoihin, joissa lihaa säilytettiin ja kypsytettiin talven aikana. Se tarjoaa vahvan, suolaisen ja mausteisen maun, ja sitä voidaan tarjoilla kylmänä tai lämpimänä. Routapaisti on yleensä osa joulupöytää tai muita juhlavia aterioita.

Routapaisti valmistetaan periaatteessa käänteisellä tavalla jäisestä lihasta, joka kypsennetään uunissa hitaasti. Vasta paistamisen jälkeen paisti upotetaan mausteliemeen, jossa se imee itseensä makua. Valmiista paistista leikataan ohuita siivuja kylmiksi leikkeleiksi esimerkiksi joulupöytään.

Koska routapaisti – tai jääpaisti – valmistetaan jäisestä lihasta, anna poron paistin olla huoneenlämmössä vain hetken aikaa niin, että se on helpompi ottaa pois pakkauksesta. Marinoimalla poron sisäpaistia paistamisen jälkeen jääkaapissa saat siihen routapaistin omintakeisen maun ja koostumuksen, minkä ansiosta ohueksi siivutettu poron paisti sopii erinomaisesti esimerkiksi leivän päälle.

Raaka-aineet

  • 500 gRönkä Poron sisäpaisti
  • ½ lvettä
  • 2 rklmerisuolaa
  • 2 tlsokeria
  • 8-10maustepippuria
  • 6-8katajanmarjaa
  • 2laakerinlehteä
  • 1 tltimjamia
  • 1sipuli
  • 2 tlbalsamiviinietikkaa

Rönkä Poron sisäpaisti pakaste

Rönkä Poron sisäpaisti tuore

VALMISTUSOHJEET

  1. 1Lämmitä uuni 80°C asteiseksi. Laita poron paisti uunivuokaan ja hauduta hitaasti uunissa 1-2 tunnin ajan.
  2. 2Kun liha on alkanut sulaa uunissa, työnnä paistomittari sen paksuimpaan kohtaan. Jatka kypsentämistä, kunnes sisälämpö on 58 astetta.
  3. 3Valmista marinadiliemi kasarissa kiehauttamalla kaikki loput ainekset keskenään ja anna liemen jäähtyä sen jälkeen. Nosta paisti liemen joukkoon (tai sijoita kestävään muovipussiin) ja anna maustua jääkaapissa 1-2 vuorokautta.
  4. 4Leikkaa paistista mahdollisimman ohuita siivuja ja asettele niistä kauniita ruusukkeita tarjoiluvadille tai leikkuulaudalle. Sopii erinomaisesti juhlapöytään alkupaloiksi, tai vaikkapa keskivertoa paremman viikonlopun leipien täytteeksi!

Kokeile myös näitä:

Rukiinen jauhelihapiirakka

Sa­vu­po­ro­pas­ta

Grillattu karitsan kare

Folioperunat grillissä

Evästeasetukset

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Evästeet tallennetaan selaimeesi ja ne auttavat meitä tunnistamaan sinut, kun palaat sivustolle. Ne myös auttavat tiimiämme ymmärtämään, mitkä verkkosivuston osat ovat sinulle mielenkiintoisia ja hyödyllisiä.