Savuporopiirakka yhdistää suomalaisten metsien ja tunturien maut: kylmäsavuporo tuo täyteläistä savuisuutta, kun taas metsäsienet, kuten suppilovahverot tai kantarellit, lisäävät piirakkaan maanläheistä umamia.
Savuporopiirakka saa veden kielelle juhlissa, kahvipöydässä tai illanistujaisissa ihan joka kerta. Savuporopiirakan salaisuutena on hillitty määrä täytteitä, mutta kun ne ovat täynnä makua ja laadukkaita, laatu korvaa määrän.
Poron kylmäsavurouhe tuo täyteläistä savuisuutta ja sopivaa suolaisuutta piirakkaan, kun taas metsäsienet ovat maukkaan maanläheisiä ja umamin makuisia. Sienten ja poronlihan yhdistelmä toimii erinomaisesti myös kokonaisen paistin tai fileen kanssa, joten miksipä et lisäisi niitä myös piirakkaan?
Piirakkataikinan valmistaminen ei ole ollenkaan vaikeaa, mutta jos haluat päästä helpommalla, kaupasta löytyy varsin maukkaita valmiita piirakkataikinoita, jopa valmiiksi pyöreässä muodossa piirakkavuokaa varten.
Muista tökkiä piirakkataikinaan reikiä haarukalla ennen esipaistamista, jotta taikina pysyy tasaisena eikä siihen muodostu kuplia.
1Sekoita jauhot keskenään ja lisää niiden joukkoon voi. Nypi voi taikinan sekaan sormenpäilläsi ja lisää lopuksi kylmä vesi. Vaivaa taikina tasaiseksi ja muotoile sitten palloksi. Kauli taikina pyöreäksi levyksi piirakkavuokaasi sopivaksi, tai painele se suoraan voideltuun piirakkavuokaan. Muista painella taikinaa myös reunoille.
2Jos käytät valmista taikinaa, voit painella sen suoraan vuokaan sulattamisen jälkeen.
3Töki taikinaan reikiä haarukalla ja esipaista uunissa 200°C asteessa n. 6-8 minuuttia.
4Silppua purjo ja kuullota sitä paistinpannulla voissa muutaman minuutin ajan, jotta se alkaa pehmentyä. Lisää kokonaiset tai karkeasti pilkotut sienet ja jatka kuullottamista, kunnes vesi alkaa haihtua sienistä. Jatka kuumentamista niin kauan, että neste haihtuu pannulta. Sammuta liesi ja sekoita joukkoon poron kylmäsavurouhe.
5Sekoita kulhossa keskenään kananmuna, kerma, juustoraaste ja mausteet.
6Kaada purjo-sieni-savuporoseos esipaistetun piirakkapohjan päälle ja kaada lopuksi pinnalle juustoseos.
7Paista uunissa vielä 20-30 minuuttia, kunnes juusto saa kauniin kullanruskean värin.
8Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua, jotta täytteet jähmettyvät sopivasti. Tarjoile salaatin kera lounaaksi, iltapalaksi tai kahvipöydän keskipisteenä!