Poronkäristyksen valmistaminen

Poronkäristyksen valmistaminen

Poronkäristys kuuluu suomalaiseen ja etenkin lappilaiseen ruokaperinteeseen vähintään yhtä vahvasti kuin karjalanpiirakat ja kalakukkokin. Rönkä Poronkäristystuotteet valmistetaan pohjoisen puhtaista raaka-aineista ja löytyypä valikoimastamme myös kokonaisia poron paisteja niille, jotka haluavat hoitaa käristyksen vuolemisen itse. Katso siis parhaimmat käristysreseptit tältä sivulta ja kokeile vaikka niitä kaikkia!

Perinteisen poronkäristyksen valmistaminen

Kun puhutaan perinteisestä poronkäristyksestä, pakollisia ainesosia on oikeastaan vain kolme: Ohueksi viipaloitu poronliha, paistamisessa käytettävä rasva sekä suola. Paistorasvana osa käyttää ainoastaan poron pintarasvaa eli kuuta, mutta kovin rajallisen saatavuuden vuoksi voi on yhtä hyväksyttävää. Suolan tarpeellisuus on oikeastaan itsestään selvää. Näiden lisäksi voidaan lisätä tilkka vettä jos käristys näyttää kuivuvan, sekä pippuria (kokonaisia maustepippureita, mustapippuria) tai katajanmarjoja. Jos näiden lisäksi käytetään vielä muita ainesosia, on kyseessä vielä käristys, mutta ei ehkä se perinteisin versio.

Perinteinen poronkäristys on helppo valmistaa

Kaiken A ja O on käyttää kyllin korkeaa lämpöä, jotta jäiset käristyslastut todellakin käristyvät ja ruskistuvat, eivätkä keity liian alhaisessa lämmössä. Padan lämpötila on sopiva silloin, kun voi sihahtaa kunnolla lisätessäsi sen padan pohjalle.

Kuumenna valurautapata tai paksupohjainen kattila liedellä kuumaksi. Lisää voi ja sen jälkeen Rönkä Poron paistikäristys. Ruskista käristys korkealla lämmöllä ja mausta sen jälkeen suolalla. Lisää hieman vettä, jotta käristys ei pääse kuivumaan (mutta ei niin paljon, että lihat peittyvät). Pienennä lämpöä niin, että liemi poreilee kevyesti ja hauduta kannen alla 30-60 minuuttia, kunnes käristys on sopivan mureaa. Lisää tarvittaessa nestettä.

Katso Perinteisen poronkäristyksen koko resepti täältä.

Aito Poronkäristys tuo Lapin makuja lautaselle

Rönkä Aito Poronkäristys on mainion ohutta lastua, joka kypsyy nopeasti ja paranee entisestään jos on aikaa haudutella käristystä matalalla lämmöllä vielä 1-2 tunnin ajan.

Kuumenna valurautapata tai paksupohjainen kattila kuumaksi. Lisää reilusti voita ja Rönkä Aito poronkäristys ja kypsennä kauttaaltaan ruskeaksi. Lisää suolaa sekä katajanmarjoja. Hauduta käristystä matalalla lämmöllä perunamuusin valmistamisen ajan (tai pidempään, mikäli haluat erityisen mureaa käristystä).

Kuori puikulaperunat ja keitä hiljalleen pehmeiksi, jotta saat niistä ihanan pehmeän muusin. Käytä muusiinkin reilusti voita, täysmaitoa sekä suolaa maun mukaan. Tarjoile puolukkahillon kera!

Katso reseptin ainesosat ja vaiheet täältä.