Poronliha

Poronliha

Poro kasvaa puhtaassa Lapin luonnossa, ja poronliha on sen vuoksi erinomainen ja turvallinen sekä terveellinen raaka-aine useisiin liharuokiin. Vähärasvainen poronliha on kevyen riistamaista, vaikka sitä ei riistaksi luokitellakaan.

Poronlihaa Lapista – aitoa lähiruokaa

Poronliha on pohjoisen Suomen ikonisin raaka-aine, jonka arvostus pysyy erittäin korkealla tasolla myös kansainvälisesti. Puhtaan luonnon keskellä laiduntavien porojen liha on niin ikään puhdasta ja terveellistä. Rönkän poronlihatuotteet ovat peräisin pohjoisen karusta kairasta tutuilta lähituottajilta, jotta voisimme olla varmoja siitä, että lautaselle päätyvä poronliha on parasta mitä asiakkaalle voi tarjota.

Vähärasvainen poronliha on terveellistä

Poronlihaa ei lasketa riistaksi, sillä poroja ruokitaan alueesta riippuen joko luontoon tai aitauksiin pitkän talven aikana. Poroa ei myöskään metsästetä, toisin kuin riistaa. Puolikesy eläin ei siis täytä riistan tunnusmerkkejä, mutta poronliha muistuttaa koostumukseltaan ja maultaan enemmän riistaa kuin esimerkiksi naudanlihaa. Luonnostaan vähärasvainen poronliha on terveellistä myös muista syistä, sillä porojen keväästä loppusyksyyn nauttimat luonnon antimet kerryttävät lihaan runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Porossa rasva on pääosin lihan pinnassa, joten sen pois leikkaaminen on helppoa. Poron pintarasvaa kutsutaan myös “kuuksi”, jota käytetään toisinaan voin tai silavan sijasta käristystä valmistettaessa.

Vähärasvaisuus asettaa myös ruoan valmistukselle tiettyjä rajoja; liian pitkä kypsennys korkeassa lämpötilassa saattaa aiheuttaa lihan kuivumisen, jolloin siitä tulee sitkeää. Poronliha onkin parhaimmillaan mediumiksi kypsennettynä, jolloin liha pysyy mehukkaana, eivätkä kallisarvoiset ravinteet pääse karkaamaan. Toinen vaihtoehto on hauduttaa liha reilusti ylikypsäksi, jolloin maut tiivistyvät padassa erinomaisesti.

Proteiinin ja raudan lähteenä poronliha on mitä parhain, sillä molemmat ovat poronlihassa helposti imeytyvässä muodossa, mikä ei sinänsä poikkea esimerkiksi naudanlihasta paljonkaan. Ero syntyy juurikin rasvapitoisuudesta, mikä porossa on luontaisesti alhaisempi kuin naudan- tai sianlihalla (n. 2-10% osasta riippuen).

Poro kuuluu monen suomalaisen joulupöytään

Kylmäsavu- ja lämminsavuporo ovat jo pitkään kuuluneet etenkin lappilaiseen jouluperinteeseen, mutta arvostetut porojalosteet löytävät tiensä yhä useamman eteläsuomalaisenkin perinteisiin jouluna tai itsenäisyyspäivänä. Koska poronliha on peräisin Lapin puhtaasta luonnosta, tietää saavansa lautaselleen maukasta ja terveellistä lihaa. Savustetut poronlihatuotteet ovat niin omaleimaisen makuisia herkkuja, että niiden makua on mahdoton kopioida millään muulla lihatuotteella. Vaikka kinkku komeileekin joulupöydän keskipisteenä vuodesta toiseen, on se saanut rinnalleen kokoelman lämminsavuporoa, poron kylmäsavusiivuja tai poron kylmäsavurouheesta valmistettuja naposteluherkkuja. Kun määrän sijaan haluat satsata makuun ja laatuun, valitse aitoa lappilaista poronlihaa!

Joulun herkkupöytään suosittelemme:

Poron paisti on mureaa ja maukasta

Poron paistista voidaan valmistaa erittäin monipuolisesti erilaisia uunipaisteja kokonaisina, käristystä, paistipihvejä tai pataruokia. Poron paahtopaisti on erittäin suosittu porotuote, joka on parhaimmillaan nopeasti ruskistettuna ja sen jälkeen uunissa mediumiksi kypsennettynä. Sisäpaistista ja paahtopaistista saat myös erinomaisia pihvejä pannuun tai grilliin, jolloin ne kannattaa kypsentää riittävän kuumassa nopeasti, jotta pihvi säilyy sisältä punertavana.

Suussa sulava poron paisti syntyy suositulla sous vide -menetelmällä, jossa kokonainen paisti maustetaan, vakumoidaan muovipussiin ja sen jälkeen haudutetaan tasaisessa lämmössä vesihauteessa haluttuun lämpötilaan. Lopuksi paistin pinta ruskistetaan nopeasti pannulla tai grillissä. Millään muulla menetelmällä ei ole mahdollista saada samaa kypsyysastetta pinnasta paistin keskikohtaan saakka, joten suosittelemme sous videen tutustumista!

Käristys puolestaan on aidoimmillaan laadukkaasta poron paistista jäisenä vuoltuna, jolloin ohuet viipaleet ruskistetaan nopeasti voissa ja nautitaan joko suoraan käristämisen jälkeen, tai haudutetaan vielä puolesta tunnista tuntiin, jolloin ohut käristysliha mureutuu entisestään. Vuolemiselta voi toki välttyä ostamalla kaupan pakasteosastolta suoraan Rönkä Aito Poronkäristystä. Aito lappilainen poronkäristys ei yleensä sisällä montaa ainesosaa, mutta kekseliäät kokit ovat onnistuneet jalostamaan pelkistetystä klassikosta mitä moninaisimpia erikoisuuksia!

Poronkäristys valmistuu helposti myös retkiolosuhteiss

Poron file on herrojen herkku

Poron file on monen ravintolan kruununjalokivi, eikä suotta. Täydellinen pihviliha on yksinkertaisesti paras osa poroa niin mureuden kuin koostumuksenkin osalta. Rönkä Poron ulkofilepihvi on valmiiksi valikoitu, paistovalmiiksi käsitelty poronlihatuote, joka oli myös arvostetun Kultainen Pippuri -kilpailun finalisti. Sopivan ohut file paistuu pannulla nopeasti, mutta paistien tavoin sekin on erittäin kiitollinen sous vide -liha.

Useimmat vannovat pelkän suolan ja pippurin nimeen poron filettä maustaessaan, eivätkä he missään nimessä ole väärässä. Kun raaka-aineet ovat erittäin laadukkaita, vähemmän on enemmän mausteiden osalta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö poron file sopisi hyvin esimerkiksi BBQ-kastikkeen kanssa grillissä kypsennettynä. Hapanimelät kastikkeet ja tuoreet yrtit sopivat kyllä poronfileen kumppaniksi perinteistä punaviinikastiketta mainitsemattakaan, mutta kovin vahvoja ja poron ominaismakua peittäviä mausteita kannattaa ehkä karttaa.

Rönkä Poron ulkofilepihvi on myös Kultainen Pippuri -kilpailun finalisti

Porokeitto ei kaipaa suurta määrää mausteita

Lihakeitto poronlihasta syntyy lähes mistä lihasta tahansa, mutta vanha sanonta “luun vieressä on liha makeimmillaan” pitää monen mielestä paikkansa vielä nykyäänkin. Poron lihaisat pikkuluut antavat liemeen runsaasti makua ja pitkään haudutellut lihat on helppo erotella luista ennen kuin keittoon lisätään puikulaperunat ja porkkanat. Myös poron lapa on erinomaista keittolihaa.

Luullisista lihoista voit keitellä myös lihalientä, jonka voi pakastaa ja käyttää myöhemmin kastikepohjiin, patoihin tai muihin keittoihin. Esimerkiksi pho-keitto perustuu täyteläiselle lihaliemelle, johon lisätään nuudelit ja muut asiaankuuluvat lisukkeet.

Keittoja, kastikkeita ja liemiä valmistettaessa tulee muistaa, että kaikki maut tiivistyvät entisestään kun lientä keitetään kokoon pitkän aikaa. Siksi suolan suhteen tuleekin olla säästeliäs, mikäli aiot redusoida lientä tai kastiketta esimerkiksi puoleen alkuperäisestä. Poronlihan maku korostuu niin ikään kastikkeita redusoitaessa, mutta maku muuttuu samalla aavistuksen pehmeämmäksi.

Raudansaanti kuntoon porotuotteilla

Vaikka poronlihassa onkin hyvin rautaa, samoin kuten naudanlihassakin, ovat poron maksa ja poron veri suorastaan lyömättömiä raudan lähteitä. Poron maksan maku muistuttaa paljon naudan maksaa, mutta pienellä riistamaisella vivahteella. Puhtaudeltaan poron maksa on verraton muun poronlihan ohella, sillä pääosin luonnosta ravintonsa hankkiva ja vapaasti kuljeskeleva poro nauttii pohjoisen luonnon raikkaista antimista, eikä poron maksassa ole havaittavissa haitallisia aineita.

Rönkä Poron verilettutaikina on uutuustuote, joka on otettu vastaan suorastaan avosylin. Perinteiset poron veriletut syntyvät todella vaivatta valmiista verilettutaikinasta, joka on sulatuksen jälkeen paistovalmis. Asiakaspalautteen perusteella tällaista tuotetta onkin kaivattu, sillä kaupasta valmiina ostettavat veriletut eivät yllä samalle tasolle lapsuusmuistojen tuoreille veriletuille, joita äiti tai mummo usein keittiössään paistoi vispattuaan ruisjauhoista ja poron verestä tutun taikinan. Puolukkasurvos tai puolukkahillo sopivat verilettujen ja maksaruokien kanssa paitsi makunsa puolesta, myös siitä syystä, että puolukoiden C-vitamiini edesauttaa maksan ja veren sisältämän raudan imeytymistä ja päin vastoin.

Rönkä Poron verilettutaikina on saavuttanut suuren suosion ainutlaatuisena tuotteena

Savuporo on suomalaisten juhlaherkku

Savuporopizza herättää niin paljon tunteita, että onpa yksi sellainen nimetty erään italialaisen poliitikonkin mukaan hänen moitittuaan suomalaista keittiökulttuuria. Poronliha on kuitenkin niin ainutlaatuinen raaka-aine myös maailman mittapuulla, että vastaavaa arktista erikoisuutta ei muualla tavata. Savustaminen puolestaan on yhtä vahvaa perinnettä kuin poronlihan käyttö yleensäkin, joten nämä kaksi kulkevat käsi kädessä myös ruokapöydässä. Lämmin- ja kylmäsavuporo nauttivat juhla-aterian statuksesta, mutta mikään ei estä hyödyntämästä esimerkiksi Rönkä Poron kylmäsavurouhetta lihapyörykkätaikinassa tai piirakoissa ihan arkisinakin hetkinä. Savuporo tuo nimittäin todella paljon makua mihin tahansa ruokaan jo pienissäkin määrissä.

Lämminsavuporon maku ja koostumus ovat pehmeämmät kuin kylmäsavuporon, sillä poronliha savustetaan nimensä mukaisesti lämpimässä, jolloin liha kypsyy myös lämmön vaikutuksesta. Kylmäsavuporo puolestaan valmistuu hitaasti viileämmässä lämpötilassa, jolloin lihasta haihtuu enemmän nestettä ajan kuluessa. Maku on tiivis ja reippaan savuinen, mutta savu korostaa poronlihan omaa makupalettia upealla tavalla. Kylmäsavustettu poronliha myös säilyy pidempään kuin lämminsavustettu liha.

Poron kuivaliha valmiina ja itse tehtynä

Poron kuivaliha on käristyksen ohella lappilaisen ruokaperinteen ruumiillistuma. Puhtaassa Lapin luonnossa ilmakuivattu poronliha on matkailijoille varsin eksoottinen ajatus, mutta nykyään kuivalihaa tuotetaan ympärivuotisesti vastaavissa olosuhteissa sisätiloissa. Rönkä Poron kuivaliha on mainio retkieväs tai pieni naposteltava herkku illanistujaisiin, mutta aina voit valmistaa kuivalihan itse, mikäli sinulla on mahdollisuus riiputtaa paistista leikattuja lihasiivuja kevättuulessa ulkosalla. Reseptipankistamme löydät ohjeen myös erinomaisen kuivalihan valmistukseen. Poron kuivaliha on myös ikonisen kuivalihakeiton kulmakivi!

Pulled poro on moderni klassikko

Pulled pork sen aloitti, pulled beef sekä pulled chicken seurasivat perässä, ja nyt vuorossa on lappilainen pulled poro! Kun paistin hauduttaa marinadiliemessä niin ylikypsäksi, että sen voi repiä haarukoiden avulla kappaleiksi, voi tätä suussa sulavaa herkkua käyttää voileipien, hampurilaisten, tortilloiden tai vaikka voileipäkakun täytteenä. Älä silti pelkää, että marinointiliemi peittäisi poron oman, upean maun, sillä näin ei pääse käymään. Päinvastoin, reseptiämme seuraten lisäät vain muita porolle sopivia elementtejä peittämättä poron omaa makupalettia.