Kastike
Tähteä viidestä
(0 arviota)
Valmista ensin taikinamassa: silppua pieni sipuli ja kuullota se valkosipulin kera öljyssä matalalla lämmöllä. Lisää salvia ja jatka kuumentamista, kunnes aromit alkavat irrota. Anna jäähtyä n. 10 minuutin ajan. Sekoita leivänmurut tai pankojauhot kananmunan ja kuullotettujen sipuleiden kanssa ja jätä hetkeksi turpoamaan.
Jos sinulla on tehokas tehosekoitin tai monitoimikone leikkuuterällä, käsittele jauheliha sekä maksa muskottipähkinän, suolan ja pippurin kanssa mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Voit myös sekoittaa jauhelihan ja maksan käsin. Tavoitteena on saada massasta mahdollisimman tasaista ja pehmeää.
Sekoita lihamassa taikinaan, jälleen kerran mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Muotoile taikinasta n. 3 cm halkaisijaltaan olevia pyöryköitä ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasolla 175°C asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes pyörykät ovat kauniin kullanruskeita.
Valmista sillä välin kastike: kuori, halkaise ja viipaloi sipulit ohuiksi, pitkiksi siivuiksi. Ruskista sipuleita öljyssä keskilämmöllä kunnes sipulit alkavat ruskistua. Lisää sokeri ja jatka karamellisointia vielä parin minuutin ajan. Kaada joukkoon punaviinietikka ja anna kiehahtaa. Nosta samalla pannun lämpötilaa hieman. Tämän jälkeen lisää pannulle vehnäjauhot ja sekoita jatkuvasti, kunnes jauhot alkavat ruskistua kevyesti. Kaada pannulle seuraavaksi lihaliemi koko ajan sekoittaen, jotta jauhot suurustuvat ja sekoittuvat tasaiseksi kastikkeeksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Kun pyörykät ovat kypsiä, nostele niitä kastikkeen joukkoon niin paljon kuin saat pannulle sopimaan. Loput on hyvä pakastaa myöhempää käyttöä ja arjen helpotusta varten. Sekoittele hetki pannulla, anna poreilla kevyesti n. 15 minuutin ajan ja lisää lopuksi silputtu persilja.
Tarjoile perunamuusin ja puolukkasurvoksen kera!