n. 800 g Rönkä Poron paisti (luuton)
3 sipulia
5 dl lihalientä
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl mietoa paprikajauhetta
1 tl tulista paprikajauhetta
½ tl kuminaa
1 rkl etikkaa
2 valkosipulinkynttä
50 g voita
1 tl timjamia
½ tl kuivattua rosmariinia
Suolaa
Pippuria
Tähteä viidestä
(0 arviota)
Gulassi on perinteinen ja suosittu ruoka Unkarissa, mutta sillä on suorastaan ikoninen asema myös muualla Itä- ja Keski-Euroopassa, ja se tunnetaan voimakkaasta mausta ja mausteisesta paprikajauheestaan. Gulassi on erinomainen valinta, kun haluat lämmittävää ja täyttävää ruokaa. Useimmiten se valmistetaan naudanlihasta, mutta sen voi hyvin valmistaa myös karitsan- tai poronlihastakin, jotka antavat gulassille oman pienen vivahteensa.
Monessa gulassireseptissä käytetään punaviiniä, joka tuo syvää tummaa väriä ja tiettyä makua gulassiin, mutta koska käytämme reseptissämme poronlihaa, korvaamme viinin lihaa mureuttavan hapokkuuden pienellä määrällä etikkaa. Lopputuloksena on hieman vaaleampi gulassi, mutta joka ei siitä huolimatta kalpene punaviiniä sisältävälle naudanlihagulassille lainkaan.
Ota pakastettu poron luuton paisti sulamaan jääkaapin alahyllylle hyvissä ajoin, vähintään 1 vrk ennen gulassin valmistusta. Poista poron paisti pakkauksesta ja kuivaa lihan pinta. Leikkaa poronlihasta n. 2 cm kokoisia kuutioita. Sulata voi valurautapadassa ja kuullota silputtu sipuli hyvin. Lisää poronlihat ja ruskista ne huolella. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lisää tomaattipyree ja kypsennä, kunnes happamuus taittuu hieman. Tomaatti makeutuu kuumennettaessa ja hitaasti haudutettaessa. Lisää sen jälkeen murskatut valkosipulinkynnet sekä paprikajauheet ja sekoita. Anna hautua hetki.
Lisää etikka, kiehauta ja lisää lopuksi lihaliemi, timjami, rosmariini sekä kumina. Hauduta pataa vähintään tunnin ajan, kunnes liha on erittäin mureaa. Tarvittaessa voit suurustaa gulassia vehnä- tai maissijauhoilla, mutta perinteisesti sitä keitetään kunnes gulassi on ihanan paksua.
Tarjoile tuoreen leivän sekä riisin tai perunoiden kera.