Tähteä viidestä
(0 arviota)
Poron potka on yleensä varsin lihapitoinen osa, johon kuuluu olennaisesti potkaluu. Potka hyötyy pitkästä ja hitaasta kypsennyksestä, jotta liha pehmenee ja muuttuu mehevän maukkaaksi. Potkasta saatava liemi on myös usein erittäin aromikasta ja sopii hyvin erilaisten kastikkeiden ja keittojen pohjaksi, sillä potkan mukana tuleva luu antaa ytimineen erittäin paljon täyteläistä makua paistoliemeen. Potkaa voi valmistaa monin eri tavoin, kuten paistamalla uunissa, hauduttamalla pataruoissa tai keittämällä lihaliemessä.
Tässä reseptissä tukeudutaan vahvasti perinteisimpään potkan valmistustapaan, eli ensin potkalihat ruskistetaan nopeasti, jonka jälkeen niitä haudutetaan hitaasti ja pitkään uunissa miedolla lämmöllä. Poron valkosipulipotkat onkin helppo valmistaa vaikkapa viikonloppuna muiden askareiden ohessa, tai jopa yön yli hauduttaen, jolloin seuraavana päivänä pääset ruoanlaiton suhteen paljon vähemmällä. Runsasta valkosipulin määrää ei kannata säikähtää, sillä valkosipulinkynnet muuttuvat pitkän haudutuksen aikana hyvin makeiksi ja miedoiksi, antaen lempeää makua liemen lisäksi myös itse lihaan.
Kuivaa poron potkat huolellisesti ennen paistamista. Esilämmitä uuni 150°C asteeseen ja ota kannellinen uunipata valmiiksi esille.
Ruskista potkat voissa valurautapannulla korkealla keskilämmöllä ja mausta ne suolalla, timjamilla sekä valkopippurilla. Nostele poron potkat uunipataan melko tiiviisti. Lisää paistinpannulle vielä nokare voita, madalla lämpöä ja kuullota silputtu sipuli lähes läpikuultavaksi. Kuullotuksen loppuvaiheessa lisää joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet ja jatka kuullottamista, kunnes aromit alkavat irrota. Varo, ettei valkosipuli pääse palamaan!
Kaada sipulipaistos poron potkien päälle. Lisää pannulle hieman vettä ja kiehauta. Kaavi samalla paistolastalla pannun pohjalta kaikki maut ja mausteet. Kaada vesi pataan potkien ja sipuleiden joukkoon, laita pataan kansi päälle ja hauduta uunissa 5-6 tunnin ajan. Tarkista välillä, että vesi ei pääse haihtumaan ja lisää sitä tarvittaessa.
Voit halutessasi nostaa paistamisen jälkeen poron potkat padasta erilliseen astiaan lepäämään ja valmistaa paistoliemestä kastikkeen. Kuumenna kasari korkealle keskilämmölle, laita kasariin n. 20 g voita ja sekoita sulan voin joukkoon reilu ruokalusikallinen vehnäjauhoja. Ruskista jauhoja voissa hiljalleen, kunnes saavutat halutun ruskistusasteen. Kaada poron potkien paistoliemi siivilän läpi kasariin ja jatka kuumentamista, kunnes kastike suurustuu sopivasti. Oikein herkullista kastiketta varten voit lisätä joukkoon hieman kermaa (varsinkin jos paistolientä jäi pataan hyvin vähän). Älä tee kastikkeesta liian paksua!
Voit tarjoilla poron valkosipulipotkat kokonaisina tai irrotella luut valmiiksi ja pilkkoa potkalihoja hieman pienemmiksi.
Tarjoile poron valkosipulipotkat kastikkeen, perunamuusin ja ruisleivän kera!