Italialaiset lihapyörykät

Italialaiset lihapyörykät

Kauppalista

  • 700 g Rönkä Naudan jauheliha 20%
  • 1,5 dl leivänmuruja
  • 2 dl täysmaitoa

  • 1/2 sipuli hienonnettuna

  • 3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 kananmuna
  • 1-2 tl suolaa
  • Ripaus mustapippuria
  • 1/2 dl parmesaania raastettuna
  • 1-2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Italialaiset lihapyörykät

Lihapyörykät ovat siitä erikoinen ruoka, että maailmalla niistä puhutaan joko italialaisina tai ruotsalaisina lihapullina. Tokihan niitä valmistetaan muuallakin, mutta nuo kaksi perinteistä tapaa ovat syystäkin maailmankuuluja. Meikäläiset lihapyörykät muistuttavat enemmän ruotsalaisten versiota, mutta kyllä niissä italialaisissa lihapyöryköissä on sitä jotain!

Ne ovat myös erinomainen tapa käyttää kuivahtanut leivänkannikka ja muuttaa se osaksi herkullista ateriaa. Vehnäleipä kuten patonki, ranskanleipä, sämpylät tai paahtoleipä ovat tähän tarkoitukseen parhaita, mutta myös hapanleivästä saa valmistettua erinomaiset lihapyörykät. Korppujauhojakin voi periaatteessa käyttää, mutta lopputuloksessa huomaa eron kun päättää käyttää aitoa leipää taikinan joukossa.

Myös lihan rasvapitoisuus on tärkeää lihapyöryköitä valmistettaessa. Liian vähärasvainen jauheliha saattaa johtaa kuivaan lopputulokseen, ja näissä mehukkuus on kaiken A ja O. Siksi valikoimme tähän reseptiin Rönkä Naudan jauhelihan 20% rasvapitoisuudella.

Valmistusohje:

Murenna leipäpalat pieneen kulhoon ja kaada niiden päälle täysmaitoa. Anna leivänmurujen imeä itseensä maitoa n. 10-15 minuutin ajan ja sekoita sillä välin muita ainesosia lihapullamassaa varten.

Laita muut ainekset isompaan kulhoon. Purista leivänmuruista ylimääräinen maito pois hellästi ja sekoita leipämassa lihapullataikinaan. Massan kuuluu olla kosteaa ja taikinamaista, joten voit lorauttaa hieman maitoa joukkoon mikäli se vaikuttaa liian kuivalta eikä lihapyöryköiden muotoilu vaikuta tarpeeksi helpolta.

Pyörittele kostutetuin käsin max. 3 cm halkaisijaltaan olevia lihapullia lautaselle tai uunipellille odottamaan paistamista. Kun olet muotoillut kaikki lihapyörykät, kuumenna iso ja paksupohjainen paistinpannu tai paistokasari korkealle keskilämmölle, lorauta siihen reilusti oliiviöljyä ja ruskista lihapullat muutamassa erässä kauttaaltaan nopeasti. Kypsyysaste on täydellinen, kun halkaiset lihapyörykän ja sen sisus on vielä pinkki. Lihapullat kypsyvät loppuun kastikkeen joukossa.

Valmista Italialainen pastakastike tällä reseptillä samalla pannulla tai paistokasarissa, jotta saat kaikki maut talteen. Kun olet hauduttanut kastiketta ohjeen mukaan, keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää lihapullat kastikkeen joukkoon. Sekoittele välillä varovasti rikkomatta lihapyöryköitä.

Kun pasta on al dente, valuta spagetti ja nostele lihapyörykät kastikkeesta erilliseen kulhoon. Kaada spagetti pannulle kastikkeen joukkoon, sammuta liesi ja sekoittele spagettia kastikkeessa muutaman minuutin ajan, kunnes se on saanut kunnollisen kuorrutteen täyteläisestä kastikkeesta.

Annostele spagettia lautasille, nosta päälle muutama lihapyörykkä, raasta pinnalle parmesaania ja koristele tuoreella basilikalla tai persiljalla.

Sopii niin arkeen kuin juhlaankin!

Reseptiin liittyvät tuotteet

Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)