Tähteä viidestä
(0 arviota)
Naanleipä on intialaisen keittiön kulmakivi, josta on olemassa variaatioita myös muualla Aasiassa ja Lähi-Idässä. Naan toimii erinomaisena välineenä kastikkeiden kaapimiseen, tulisuuden taittamiseen ja makupaletin laajentamiseen herkullisten curryjen ja muiden mausteisten ruokien yhteydessä. Tässä reseptissä valmistetaan perinteinen perus-naanleipä, mutta intialaisista ravintoloistakin tuttu, valkosipulilla maustettu naanleipä on myös aivan verratonta herkkua!
Perinteisesti naanleipä valmistetaan joko kuumalla pannulla tai ne läiskitään tandooriuunin sisäpinnoille paistumaan. Koska tandooriuunia ei monestakaan suomalaiskodista löydy, valmistetaan nämä leivät helposti uunissa.
Valmistusohje:
Sekoita hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen ja sekoita. Anna hiivan käynnistyä n. 10 minuutin ajan.
Sekoita toisessa kulhossa jauhot sekä suola ja lisää hiivaseos, puolet sulatetusta voista sekä jogurtti. Vaivaa taikinasta tasainen ja jauhota sen jälkeen puhdas työtaso.
Jatka taikinan työstämistä tasolla, kunnes se on tasaista ja venyvää, hieman kuten pizzataikina.
Öljyä kulho kevyesti ja laita taikinapallo kulhoon kohoamaan. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota n. 1½ tunnin ajan.
Kun taikina on saanut kohota, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa taikina 8-10 palloksi.
Kauli tai muotoile käsin palloista litteitä ja ohuita leipiä. Laita leivät leivinpaperille uunipellille.
Lämmitä uuni 200°C asteeseen. Voitele naanleivät jäljellä olevalla voisulalla ja paista uunissa, kunnes pinta ruskistuu ja leivät kohoavat. Käännä leivät ja jatka paistamista, kunnes molemmat puolet ovat ruskistuneet.
Tarjoile lämpiminä riisin ja herkullisen kastikkeen kera! Voit myös dipata naanleipiä itse tehdyssä hummuksessa.