Tähteä viidestä
(0 arviota)
Kuivaa poronpaistin pinta ja mausta paisti runsaalla suolalla ja pippurilla. Aseta liha odottamaan ja esilämmitä uuni 150°C asteeseen.
Kuori ja pilko porkkanat n. 5 cm pitkiksi reiluiksi paloiksi. Kuori myös sipulit sekä valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulista reilun kokoisia renkaita ja litistä valkosipulinkynnet veitsen syrjällä.
Kuumenna iso valurautapata keskilämmölle, lisää pohjalle nokare voita ja ruskista sipulirenkaita, porkkanoita sekä valkosipulinkynsiä n. 10 minuutin ajan. Nosta kasvikset padasta kulhoon odottamaan ja lisää pataan nyt hieman reilumpi nokare voita. Ruskista paistia n. 2 minuuttia joka puolelta erikseen, kunnes olet saanut lihaan kauttaaltaan kauniin ruskeaa paistopintaa. Nosta poronpaisti padasta ja valmista sitten haudutusliemi.
Kaada pataan n. 1 dl lihalientä ja kiehauta, kaapien samalla kaikki maut padan pohjalta lihaliemen sekaan. Sammuta levy.
Levitä sipulit ja porkkanat padan pohjalle ja nosta paisti niiden päälle. Ripottele lihan päälle sipulikeittoainekset, lisää rosmariininoksa, silputtu tuore persilja sekä loput lihaliemestä. Laita kansi päälle ja hauduta uunissa 3 tunnin ajan.
3 tunnin kuluttua nosta pata uunista, käännä poronpaisti ympäri ja asettele kuoritut perunat padan reunoille lihan päälle. Maista liemen suolaisuus ja lisää mausteita makusi mukaan, jos tarve vaatii. Lisää tarvittaessa myös hieman nestettä, jos paisti ei ole vähintään puoliväliin asti nesteessä. Kypsennä vielä toiset 3 tuntia kannella peitettynä.
Kun pata on saanut hautua uunissa täydet kuusi tuntia, nosta liha folioon lepäämään, nostele kasvikset reikäkauhalla tarjoiluvadille ja siivilöi liemi kastiketta varten (tai säilytä se myöhempää käyttöä varten esimerkiksi pakastamalla).
Leikkaa paistista paksuhkoja viipaleita, tarjoile kasvisten ja paistoliemestä valmistamasi kastikkeen kera ja nauti syksyisissä tunnelmissa kodin lämmössä.