Tähteä viidestä
(0 arviota)
Punaviinikastike on peräisin ranskalaisesta keittiöstä ja erityisesti klassisesta ranskalaisesta kastikevalmistuksen koulukunnasta. Ranskalainen keittiö tunnetaan monista herkullisista kastikkeista, ja punaviinikastike on vain yksi niistä.
Perinteinen punaviinikastike valmistetaan yleensä perusainesosista, kuten kevyestä punaviinistä, sipulista, liemipohjasta, voista tai öljystä, sekä mauste- ja yrttiseoksesta (joista jokaisella keittiöllä on omanlaisensa).:
Punaviinikastiketta käytetään usein liharuokien, kuten pihvien, kanssa. Kastiketta voit muokata oman makusi mukaan, ja siihen voidaan lisätä esimerkiksi kermaa tai muita ainesosia makuprofiilin monipuolistamiseksi.
Vaikka punaviinikastike on peräisin Ranskasta, se on levinnyt laajasti kansainväliseen keittiöön ja on nykyään suosittu lisuke monissa eri kulttuureissa.
Viipaloi shalottisipulit ohuiksi renkaiksi ja ruskista niitä kevyesti paistokasarissa oliiviöljyssä. Rouhi sekaan hieman mustapippuria ja veitsen lappeella litistetty valkosipulinkynsi. Lisää myös rosmariininoksa kokonaisena.
Jatka kuullotusta muutaman minuutin ajan jotta aromit irtoavat hyvin. Sekoita koko ajan, jotta sipulit eivät pala pohjaan.
Lisää balsamiviinietikka ja redusoi seos. Lisää seuraavaksi punaviini ja redusoi uudelleen, kunnes kastike paksuuntuu. Lisää sen jälkeen lihaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Redusoi liemi vielä kerran, kunnes sitä on jäljellä n. 2/3. Nosta valkosipulinkynsi ja rosmariininoksa kasarista.
Mausta lopuksi suolalla ja sekoita mukaan aivan viimeiseksi silaukseksi voinokare tuomaan kiiltoa.