Tähteä viidestä
(0 arviota)
Ragù alla bolognese on juuri sitä mistä italialaisessa keittiössä on pohjimmiltaan kyse: Kasviksia, tomaattia, oliiviöljyä, viiniä ja laadukasta lihaa pitkään haudutettuna, tarjoiltuna spagetin tai muun mieleisen pastan päällä. Jauhelihakastikkeen voi valmistaa monella tapaa, mutta jos italialaisilta kysytään, tämäkin tulee tehdä suurella rakkaudella ja äärimmäisellä kärsivällisyydellä.
Ragùn voit valmistaa myös karitsan jauhelihasta, sillä joissain osissa Italiaa karitsanlihaa käytetään jopa enemmän kuin naudanlihaa. Tämä ei suinkaan ole etikettivirhe, vaan alueellinen ero! Joten mitä jos vaihtaisit itsekin välillä karitsan jauhelihaan uusien makuelämyksien löytämiseksi?
Ruskista naudan jauheliha oliiviöljyssä isossa paistokasarissa korkeahkolla lämmöllä. Lisää sipuli, porkkanaraaste ja selleriraaste ja jatka kypsentämistä, kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää mausteet.
Lisää valkoviini, pienennä lämpöä keskilämmölle ja jatka keittämistä, kunnes viinin alkoholi on haihtunut. Tässä vaiheessa on tärkeää, että seos kiehahtaa kunnolla. Lisää seuraavaksi tomaattipyre ja sekoita. Keitä n. 10 minuuttia.
Lisää puolet maidosta ja lihaliemestä ja jatka keittämistä hiljalleen, kunnes neste on redusoitunut noin puoleen. Lisää muskottipähkinä ja loput lihaliemestä ja täysmaidosta ja keitä vielä, kunnes kasvikset ovat käytännössä hävinneet kastikkeen sekaan ja kastike on ihanan paksua. Maista ja lisää tarvittaessa vielä suolaa.
Tarjoa pasta-annoksen päällä ja raasta päälle parmesania. Voit kokeilla mausteiden erilaisia suhteita, jotta löydät oman, täydellisen reseptisi!