9 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
450 g voita
2,25 dl kylmää vettä
Tähteä viidestä
(0 arviota)
Aloita sekoittamalla leivinjauhe jauhojen sekaan huolellisesti. Lisää puolet voista pieninä nokareina joukkoon ja nypi taikinasta murumainen.
Lisää vesi ja vaivaa tasaiseksi, varo lämmittämästä taikinaa liikaa käsilläsi.
Kauli taikina n. sentin paksuiseksi levyksi jota on helppo käsitellä. Suorakaiteen muoto toimii yleensä hyvin.
Lisää loput voista taikinalevyn keskelle (n. puoleen levyn pinta-alasta) ohuina lastuina. Älä anna voin lämmetä liikaa jotta se ei muutu juoksevaksi.
Taita levyn reunat voin päälle ja kauli muutamaan kertaan, lisää pinnalle vähän jauhoja ja taita taikinalevy vielä puoliksi ja kauli taas muutaman kerran. Purista levyn reunat kiinni jotta voi ei pääse valumaan.
Jauhota kevyesti ja kauli levy uudelleen n. sentin paksuiseksi ja taittele taas kasaan, nyt eri suuntaan. Toista kevyt jauhotus, kauliminen ja taittelu vielä kaksi kertaa. Muista toimia nopeasti ettei voi pääse sulamaan.
Jos voi pääsee liian juoksevaksi, voit laittaa taikinan välillä jääkaappiin kylmenemään.
Jauhota kevyesti ja taittele taikina leivontaan sopivaksi levyksi ja laita jääkaappiin odottamaan leivontaa.
Taikinan voi tehdä muuten päivän tai kaksi etukäteen, jotta leivonta olisi mahdollisimman stressitöntä!