Juustokastike:
Tähteä viidestä
(0 arviota)
Moussaka (tai musaka) on perinteinen kreikkalainen ruokalaji, joka tunnetaan kerroksellisesta rakenteestaan ja herkullisista mausteistaan. Se on lasagnen tapaan uunissa paistettu vuoka, joka koostuu kerroksista munakoisoa, jauhelihaa (yleensä karitsan- tai naudanlihaa), tomaattikastiketta, sipulia, valkosipulia ja mausteita. Moussakan päällimmäiseen kerrokseen lisätään usein bechamel-kastiketta ja juustoa, ja sitten ruoka paistetaan kullanruskeaksi uunissa.
Moussakan tarkka resepti voi vaihdella alueittain ja yksilöllisestikin, sillä useassa kreikkalaisperheessä on oma moussakan tarkoin varjeltu resepti. Se on kuitenkin yleensä runsas ja täyttävä ruoka, joka tarjoillaan lämpimänä. Moussakaa pidetään monissa Välimeren maissa perinteisenä ruokana, mutta erilaisia variaatioita löytyy myös muista kulttuureista.
Leikkaa munakoisoista n. sentin paksuisia viipaleita. Munakoiso täytyy "itkettää", joten levitä suolaa viipaleille ja anna ylimääräisen nesteen hikoilla pois noin puolessa tunnissa. Taputtele viipaleet kuiviksi.
Levitä oliiviöljy viipaleiden päälle ja laita uuniin 200°C asteeseen noin kymmeneksi minuutiksi tai kunnes ne ovat pehmeitä.
Täyte:
Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kuullota sipulit ja silputut valkosipulinkynnet öljyssä.
Lisää sipuleiden joukkoon karitsa-nautajauheliha. Paista liha kypsäksi ja lisää loput täytteen ainekset joukkoon. Tiputa pannun lämpö haudutuslämpötilaan ja anna hautua kannen alla n. 15 minuuttia.
Juustokastike:
Sulata voi kasarissa keskilämmöllä. Lisää jauhot ja anna niiden kypsyä kasarissa noin minuutin verran. Sekoita voi-jauhoseosta samalla puuhaarukalla tai kuumaa kestävällä vispilällä.
Lisää hiljalleen 2 dl maitoa ja sekoita, jotta seoksesta tulee tasainen. Seos paksuuntuu nopeasti, joten ole tarkkana ettei kastike pala pohjaan.
Lisää loput maidot ja sekoita kastikepohjaa tasaisesti. Maito palaa helposti kasarin pohjaan joten ole tarkkana ettei sitä tapahdu.
Poista liedeltä ja lisää juusto kastikkeeseen.
Anna kastikkeen jäähtyä n. 5 minuuttia ja lisää siihen kananmuna samalla sekoittaen.
Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla.
Kokoa moussaka:
Lämmitä uuni 180°C asteeseen.
Asettele puolet itketetyistä ja esipaistetuista munakoisoviipaleista vuoan pohjalle.
Lisää munakoisojen päälle aiemmin valmistamasi täyte.
Asettele loput munakoisot täytteen päälle ja kaada juustokastike munakoisojen päälle.
Ripottele päälle vielä korppujauhoja ja paista uunissa 30-40 minuuttia kunnes moussaka on pinnalta kauniisti paistunut.
Anna moussakan vielä vetäytyä pöydällä uunista ottamisen jälkeen n. 10 minuuttia.