Tähteä viidestä
(0 arviota)
Rosvopaisti on perisuomalainen perinneruoka, joka kuuluu melko monen kesämökkiherkkuihin. Maahan kaivettu kuoppa vuorataan perinteisesti kivillä, jotka lämmitetään pitämällä kuopassa nuotiota usean tunnin ajan. Kun kivet ovat varanneet itseensä reippaasti lämpöä, hiillos lapioidaan pois ja paketoitu paisti nostetaan kuoppaan kivien päälle, jonka jälkeen paisti peitetään hiekalla. Nuotion ylläpitäminen paistin päällä kestää vielä useita tunteja, jolloin paisti kypsyy hitaasti sitä ympäröivän lämmön avulla. Rosvopaistin voi valmistaa mistä tahansa lihasta, mutta Veikko Huovisen kirjan mukaisesti oikeaoppinen rosvopaisti syntyy karitsan paistista!
Marinoi karitsan paisti edellisenä iltana ja anna sen maustua yön yli jääkaapissa: hiero paistin pintaan suolaa, mustapippuria ja kuivattua oreganoa. Töki terävän veitsen kärjellä lihaan syviä viiltoja, joihin työnnät kuoritut valkosipulinkynnet. Valkosipulinkynnet kannattaa hieman litistää veitsen lappeella painamalla, jotta maut irtoavat paremmin. Laita karitsan paisti kestävään muovipussiin mahdollisimman ilmatiiviisti ja laita jääkaappiin.
Kaiva hiekkaiseen maahan kuoppa, jonka pohjan täytät kivillä tai hyvin lämpöä varaavilla tiiliskivillä (kuten tulitiilillä). Pidä kuopassa reipasta nuotiota n. kahden tunnin ajan, jotta kivet ja maa varaavat lempeää lämpöä paistin kypsennykseen.
Sillä välin paketoi karitsan paisti huolellisesti: pyöräytä paisti ensin leivinpaperin tai voipaperin sisään, taittaen kulmat lihan alle tiiviisti. Parikin kerrosta on aivan ok, jotta mehukkuus säilyy. Kääri seuraava kerros foliosta, jotta tiiveys paranee entisestään. Seuraavaksi kääri paketin ympärille useampi kerros kasteltua sanomalehtipaperia, mikä estää paistin palamisen. 1 kokonainen sanomalehti riittää hyvin. Kääri vielä lopuksi pari kerrosta foliota suojaamaan sanomalehteä palamiselta ja kiepauta koko käärön ympärille kierrokset rautalankaa tai kanaverkkoa, joka pitää paketin koossa ja jonka avulla rosvopaisti on helppo nostaa kuumasta kuopasta.
Nosta kuumat hiilet kivien päältä metalliseen astiaan (kottikärry käy hyvin). Aseta lihakäärö kivien päälle kuopan pohjalle. Peitä vielä paisti hiekkakerroksella ja nosta loput kuumat hiilet hiekan päälle. Pidä nuotiota rosvopaistin päällä vähintään tunti per lihakilo.
Kun aikaa on kulunut riittävästi, siirtele hiillos ja hiekka lihan päältä varovasti lapiolla, jotta saat nostettua lihan kuopasta. Käytä käsineitä kääröä avatessasi, sillä paketista nouseva höyry on todella kuumaa!
Siivuta kuuma liha heti ja tarjoile uusien perunoiden, voikastikkeen, salaatin ja asiaankuuluvien ruokajuomien kera!