Tähteä viidestä
(0 arviota)
Shashlik tarkoittaa suoraan käännettynä "keihästettyä" tai "vartaaseen pistettyä", mikä onkin sopivan laaja käsite shashlikille, josta on rajaton määrä eri variaatioita. Yksi yhteinen tekijä niillä kaikilla kuitenkin on: Vartaaseen pujotellut lihat kypsennetään hiilloksella tirisevän kuumiksi ja sisältä mehukkaiksi. Vartaat voivat sisältää pelkkää lihaa, mutta vaikka lihapalojen väliin pujottelisikin sipulia, paprikaa tai muita kasviksia, voi ruokaa silti kutsua shashlikiksi.
Leikkaa Rönkä Meri-Lapin Karitsan paisti isoiksi kuutioiksi (n. 4x4 cm). Sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa niin, että mausteet tarttuvat karitsan paistikuutioihin tasaisesti. Peitä kulho tuorekelmulla ja laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.
Lämmitä grilli kuumaksi ja valmista vartaat: työnnä metallivartaisiin lihapaloja ja halutessasi paprikaa sekä sipulilohkoja peräjälkeen. Perinteisesti shashlikiin laitetaan vain lihaa, lisukkeet ovat erillään, mutta eräiden perinteiden mukaan voidaan valmistaa nekin samassa vartaassa.
Grillaa vartaita suoralla lämmöllä nopeasti ruskistaen, mutta varo etteivät lihat pääse palamaan. Kääntele vartaita jatkuvasti ja tarkkaile kypsyyttä. Shashlikit ovat valmiita kun lihat ovat kypsyneet kauttaaltaan.
Tarjoile välittömästi höyryävän kuumina! Voit halutessasi lisätä tulista paprikajauhetta grillaamisen jälkeen jos haluat ruokaasi hieman enemmän potkua.