Pyörykät
Kastike
Tähteä viidestä
(0 arviota)
Lihapyörykät eivät loppujen lopuksi ole sen hitaampi ruoka valmistaa kuin moni muukaan, vaikka lihapullien pyörittely mielletään aikaavieväksi touhuksi. Varsinkin jos kotona asuu kouluikäisiä lapsia, lihapullien pyörittely yhdessä on loistava tapa tuoda ruoanlaitto osaksi lastenkin arkea, ja tutustuttaa heitä hyvän ja terveellisen kotiruoan valmistuksen saloihin. Usein itse tehty ruoka myös maistuu paremmalta, joten ei muuta kuin pyöryköitä pyörittelemään!
Arkilihapulliksi nimetyt lihapyörykät sisältävät maltillisen määrän tuttuja makuja. Jos lihapyörykät täytyy valmistaa niistä aineksista, mitä kotoa yleensä löytyy, voit tarvittaessa jättää tuoreen rosmariinin poiskin. Vaikka maku hieman siitä muuttuukin, ei lopputulos ole silti lainkaan huono. Voit käyttää myös kuivattua rosmariinia, mutta siinä tapauksessa lisää sitä lihapullataikinaan vain yhden teelusikallisen verran.
Murskaa keksit kulhossa ja sekoita loput lihapullien ainekset mukaan. Sekoita kaikki lihapyöryköiden ainekset tasaiseksi massaksi ja pyörittele siitä 15-20 pullaa. Pyöräytä pullat oliiviöljyssä ja laita ne jääkaappiin odottelemaan. Puolenkin tunnin vetäytyminen antaa pullille kiinteämmän rakenteen niitä kypsennettäessä.
Kuullota valkosipulia ja sipulia öljyssä, ja lisää tomaattimurska kun sipulit alkavat olla pehmeitä. Mausta suolalla, pippurilla ja balsamiviinietikalla. Lisää lopuksi hienonnettua tuoretta basilikaa, mitä enemmän, sen parempi! Jätä kastike porisemaan ja keitä sitä kokoon, kunnes kokonaistilavuus on n. puolet alkuperäisestä. Näin saat tomaattimurskaan enemmän makeutta, vähemmän vetisyyttä ja kastikkeen maut tiivistyvät.
Paista lihapullat erillisellä pannulla kypsiksi ja lisää ne tomaattikastikkeeseen. Anna kastikkeen porista edelleen kunnes pasta on kypsynyt. Asettele kypsä ja valutettu pasta suuren laakean astian pohjalle, kaada pastan päälle lihapullat kastikkeineen ja raasta päälle runsaasti parmesaania. Tarjoile höyryävän kuumana!
Voit myös tehdä lihapullia kaksinkertaisen määrän, ruskistaa ne kaikki ja pakastaa puolet myöhempää käyttöä varten. Näin sinulla on aina toimiva hätävara pakastimessa!