Croque monsieur

Croque monsieur

Kauppalista

  • 140 g Rönkä Savunauta sisäpaistista TAI Rönkä Lämminsavu poronpaistirulla paksuina siivuina
  • 8 siivua moniviljaleipää
  • 2-3 Dijon-sinappia
  • 200 g raastettua Gruyère-juustoa
  • 40 g voita

Béchamel-kastike:

  • 5 dl maitoa
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 sipuli silputtuna
  • 50 g voita
  • 40 g vehnäjauhoja
  • Ripaus muskottipähkinää
  • Suolaa
0

0

Tähteä viidestä

(0 arviota)

Anna arvio

Croque monsieur

Croque monsieur on ranskalainen voileipä, joka valmistetaan yleensä vaaleasta leivästä, kinkusta, juustosta ja béchamel-kastikkeesta. Tämä herkullinen voileipä paistetaan uunissa, kunnes se saa kauniin kullanruskean värin ja juusto sulaa ja kuplii. Croque monsieuria tarjoillaan usein esimerkiksi salaatin kanssa.

Perinteisesti croque monsieurin valmistuksessa käytetään kinkun lisäksi emmentalia tai gruyère-juustoa. Béchamel puolestaan on valkokastike, joka tehdään voista, jauhoista, maidosta ja valikoiduista mausteista. Voileipä koostuu yleensä kahdesta siivusta leipää, joiden väliin laitetaan kinkkua ja juustoa, ja sitten päälle levitetään béchamel-kastiketta ennen paistamista.

Croque monsieurin vastine, jossa käytetään kananmunaa, kutsutaan nimellä "croque madame". Siinä voileivän päälle lisätään vielä paistettu kananmuna. Molemmat ovat suosittuja ranskalaisia herkkuja, erityisesti kahviloiden ja bistrojen ruokalistoilla.

Tässä versiossa käytämme kinkun sijaan kuitenkin runsaammin makua sisältävää savunautaa, sekä teemme toisen version lämminsavuporosta. Seuraa siis reseptiä ja kokeile, kumpi versio on sinun mieleesi!

Valmistusohje:

Kaada kasariin maito ja lisää sen joukkoon murskatut valkosipulinkynnet, silputtu sipuli sekä laakerinlehdet. Kuumenna keskilämmöllä lähes kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Kun maito alkaa hieman kuplia, sammuta liesi ja siirrä kasari pois levyltä. Anna makujen tiivistyä n. 10-15 minuuttia ennen kuin kaadat maidon siivilän läpi toiseen astiaan.

Kuumenna sen jälkeen kasari keskilämmölle ja sulata kasarissa 50 g voita. Sekoita joukkoon jauhot ja jatka kuumentamista, kunnes jauhot ja voi suurustuvat ja seos alkaa tuoksua makeahkolta. Älä ruskista jauhoja! Nosta lieden lämpötilaa hieman ja kaada lämmin maito voi-jauhoseoksen joukkoon vispilällä sekoittaen. Lisää samalla suolaa ja ripaus muskottipähkinää. Jatka kuumentamista ja sekoittamista, kunnes kastike alkaa suurustua. Hyvä testi on ottaa kastiketta lusikkaan ja pyyhkäistä sormella lusikan keskeltä. Jos lusikkaan jää selkeä raita, johon kastike ei valu takaisin, paksuus on täydellinen.

Lämmitä uuni 175°C asteeseen grillivastuksella.

Sulata voi mikrossa ja sivele kaikki leipäsiivut voisulalla. Paahda leipiä uunissa muutaman minuutin ajan, kunnes ne alkavat kevyesti ruskistua.

Ota leivät uunista ja levitä sinappia neljälle leipäsiivulle. Lusikoi siivujen päälle béchamel-kastiketta ja ripottele jokaiselle leivälle reilusti juustoraastetta. Asettele savunauta- tai lämminsavuporosiivut leipien päälle ja laita toiset leipäsiivut kansiksi. Lusikoi kansien päälle lisää béchamel-kastiketta ja kuorruta juustoraasteella.

Laita leivät uuniin ja paista 10-15 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kauniin ruskistuneet pinnastaan.

Anna jäähtyä hetki ja tarjoile vahvan kahvin tai sokeroidun teen kanssa!

Kokeile myös

Viiden tähden pizzakastike

Älä suotta käytä enää kaupan valmiita pizzakastikkeita! Tämä kastike valmistuu hetkessä ja maistuu uskomattoman hyvältä! Valmista pizzat vieraillesi ja tarkkaile, kuinka moni kysyy kastikkeen alkuperää ;)