Täyte:
Taikina:
Lisäksi 1-2 kananmunaa voiteluun
Tähteä viidestä
(0 arviota)
Empanadat ovat täytettyjä taikinapiiraita, jotka ovat erityisen suosittuja Espanjassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Filippiineillä. Ne voivat olla joko pannulla, air fryerissa tai uunissa paistettuja, ja täytteitä on monenlaisia, sekä suolaisia että makeita. Tyypillisiä suolaisia täytteitä ovat esimerkiksi liha, kala, juusto ja vihannekset. Makeat empanadat voivat sisältää esimerkiksi hedelmiä, hilloa tai makeutettuja juustoja.
Empanadat ovat monikäyttöisiä ja niitä voidaan tarjota niin alkupaloina, pääruokana kuin välipaloinakin. Tämän reseptin empanadat paistetaan uunissa, mutta niistä tulee kauniin kullanruskeita ja rapeakuorisia myös runsaassa öljyssä pannulla paistettuina!
Mittaa jauhot ja suola yleiskoneen kulhoon (tai vaivaa taikina käsin). Käynnistä kone ja lisää jääkaappikylmä voi pieninä nokareina vähän kerrallaan kuivien ainesosien joukkoon. Lisää sekaan kananmuna ja valuta vesi ohuena nauhana taikinan joukkoon, kunnes koostumus on tasainen. Muotoile taikina palloksi, kääri se tuorekelmuun ja siirrä jääkaappiin odottamaan n. tunnin ajaksi.
Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja ruskista naudan jauheliha oliiviöljyssä. Lisää joukkoon silputtu sipuli, valkosipuli sekä paprika ja jatka kypsentämistä kunnes naudan jauheliha ja kasvikset ovat kypsyneet kunnolla. Mausta seos juustokuminalla, oreganolla ja chilillä ja anna hautua muutaman minuutin ajan.
Lisää pannulle tomaatit, lihaliemi, sokeri, suola ja mustapippuri. Säädä lämpötila niin, että seos poreilee. Keittele täytettä kasaan niin kauan, että valtaosa nesteestä on haihtunut ja täyte on sopivan pehmeää ja kosteaa.
Kuumenna uuni ylä- ja alalämmöllä 225°C asteeseen. Laita kahdelle uunipellille leivinpaperit ja aloita taikinan työstäminen empanadoiksi:
Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan ja kauli se ohueksi levyksi. Leikkaa taikinasta muotin tai ison juomalasin avulla n. 10 cm halkaisijaltaan olevia pyöreitä levyjä. Työstä tällä tavalla koko taikina, jolloin saat n. 25 empanadaa.
Nosta jokaisen levyn keskelle kukkuraruokalusikallinen täytettä, voitele levyn toinen reuna kananmunalla ja taita kaksinkerroin puolikuun muotoon. Painele reuna kiinni haarukalla tai nipistele se käsin perinteiseen empanadamuotoon. Voitele empanadat kananmunalla ja paista uunissa 25-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
Tarjoile empanadat lämpiminä salsan ja creme fraichen kera!