Hevosen kylmäsavuleivät
Savukasslerleivät
Poroleivät
Tähteä viidestä
(0 arviota)
Voit valmistaa kaikki leipäset samasta leivästä, mutta meidän mielestämme kimara erilaisia ruisleipiä sopivat savustetun lihan kumppaniksi kukin omalla tavallaan. Aloita leikkaamalla leipäsiivuista reunat pois, jonka jälkeen leikkaa ne kahteen tai neljään osaan, riippuen siitä minkä kokoisia leipäsiä haluat; suupaloja vai kahden haukkauksen herkkuja. Voit myös leikata leivistä pyöreitä muotoja muotin avulla, mutta silloin hävikkiä tulee luonnollisesti enemmän. Yli jääneet reunat ja muut leipäpalat voit pilkkoa pieniksi kuutioiksi ja paahtaa niistä oliiviöljyssä krutonkeja salaatteihin!
Valmista etikkakurkut etukäteen edellisenä päivänä, jotta ne ehtivät saada itseensä sopivasti hapokkuutta, mutta näyttävät vielä raikkaan vihreiltä.
Sipaise saaristolaisleipäpaloille piparjuurituorejuustoa ja asettele tuorejuuston päälle huuhdeltua ja revittyä friseesalaattia. Taittele Rönkä Hevosen kylmäsavupaistisiivuista ruusukkeita, aseta ne salaatin päälle ja kruunaa komeus parilla ohuella siivulla etikkakurkkuja. Voit pyöräyttää myös etikkakurkut kaksinkerroin ja lävistää leivät cocktailtikuilla, jotta täytteet pysyvät paikoillaan. Tikun avulla herkut on helppo myös sujauttaa suuhun sormia likaamatta.
Saaristolaisleivän makeus, piparjuuren ja etikkakurkkujen raikkaus sekä hevosen kylmäsavupaistin suolaisuus tasapainoilevat upealla tavalla!
Keitä kananmunia 5-6 minuuttia, jotta keltuainen on keskeltä vielä pehmeähkö, mutta ei valuva. Jäähdytä kananmunat hyvin, jonka jälkeen kuori ne ja pilko lohkoiksi tai siivuta, oman mieltymyksesi mukaan.
Levitä ruisvuokaleivälle reilusti ruohosipulituorejuustoa, asettele päälle salaattia ja punasipulia, sekä Rönkä Porsaan savukasslersiivu nättinä ruusukkeena. Nosta päälle kananmunalohko ja kiinnitä täytteet leipään jälleen cocktailtikun avulla.
Hevosen kylmäsavuleipien tapaan tässäkin haetaan sitä happaman, makean ja suolaisen tasapainoa, mikä onnistuu vähemmän makean ruisleivän, makean punasipulin, suolaisen savukasslerin ja pehmeän makuisen kananmunan yhdistelmällä.
Silppua punasipuli mahdollisimman hienoksi silpuksi. Sekoita créme fraichen sekaan punasipulisilppu, Rönkä Poron kylmäsavurouhe, sinappi, kermaviili sekä valkopippuri. Lusikoi täytettä ruisnappisille ja koristele lopuksi versoilla sekä ohuilla retiisisiivuilla. Retiisin siivuttamiseen suosittelemme mandoliinia 1-2 mm:n leikkuupaksuudella.
Ruisnappiset ovat juurikin suupalan kokoisia, mutta täytteen paksuuden ansiosta ihana tahna ei valahda kravatille vaikka nappista haukkaisikin.