Tähteä viidestä
(0 arviota)
Aloita valmistamalla lihakastike: kuumenna paistokasari tai iso paistinpannu korkealle keskilämmölle, lisää pannulle öljyä ja ruskista naudan jauheliha sekä hienonnettu pekoni. Raasta sillä välin porkkana ja silppua muut kasvikset mahdollisimman hienoksi silpuksi. Kun lihat ovat ruskistuneet, lisää joukkoon porkkanaraaste ja hienonnetut kasvikset. Kypsennä keskilämmöllä, kunnes kasvikset ovat pehmenneet hieman.
Lisää joukkoon tomaattipyre, tomaattimurska sekä mausteet (suolaa, pippuria, basilikaa, oreganoa, timjamia). Kuumenna kuplivaksi ja pienennä sen jälkeen lämpötilaa niin, että kastike poreilee maltillisesti.
Esikeitä pasta puolikypsäksi (vähennä keitto-ohjeen ajasta 2-3 minuuttia) ja esilämmitä uuni 175°C asteeseen.
Valmista mornay-kastike sulattamalla voi kattilassa ja lisäämällä jauhot sen joukkoon. Valmista siis ensin valkokastike sekoittelemalla voi-jauhoseosta kunnes siitä muodostuu emulsio, mutta varo ruskistamasta jauhoja. Lisää maito kerralla ja sekoita kastiketta vispilällä pohjasta asti kaiken aikaa. Testaa kastikkeen paksuus lusikkatestillä: kasta lusikka kastikkeeseen ja käännä lusikka kupera puoli ylöspäin. Pyyhkäise sormellasi lusikan kuperalta puolelta kastikkeeseen ura. Jos ura jää lusikkaan vaikka kääntelisit sitä, kastike on riittävän paksua. Mikäli kastike valuu lusikkaa pitkin yhä, jatka keittämistä vielä parin minuutin ajan. Älä keitä kastikkeesta liian paksua tässä vaiheessa!
Mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä ja lisää lopuksi emmentalraaste. Sekoita, kunnes juusto on sulanut kastikkeen joukkoon.
Kaada pastat uunivuokaan ja sekoita pastan joukkoon lihakastike. Valuta pinnalle valmistamasi mornay-kastike kuorrutteeksi. Voit halutessasi ripotella pinnalle vielä lisää juustoa tai pankojauhoja.
Paista uunissa n. 30-40 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.