Tähteä viidestä
(0 arviota)
Kaalilaatikko kuului kouluiässä harvan herkkuihin, mutta aikuisiällä sitä alkaa usein suorastaan kaipaamaan. Helppo, maukas ja edullinen kaalilaatikko valmistuu vähällä vaivalla uunissa, ja sitä on helppo valmistaa isompi määrä kerralla.
Kaali ei varsinaisesti ole sesonkituote, mutta syksyisin kaalinpäät ovat kookkaimmillaan ja hinta edullisimmillaan, sillä sato on juuri korjattu ja kaalin maku on hieman pehmeämpi kuin sydäntalvella. Kannattaa myös kokeilla samaa reseptiä kesän varhaiskaalisadosta, jolloin kaali on vieläkin makeampaa ja herkullisempaa.
Rönkä Naudan jauhelihan rasvapitoisuudella voit myös vaikuttaa kaalilaatikon makuun ja ravintoarvoihin. Valikoimasta löytyy sekä 400 että 700 g:n pakkaukset 10% ja 20%:n rasvapitoisuudella, eikä ole epäilystäkään etteikö maussa olisi eroa: Korkeampi rasvapitoisuus tekee kaalilaatikosta täyteläisemmän ja erityisesti talvella suosittelemme valitsemaan hieman rasvaisemman jauhelihan, sillä se taittaa kaalin makua sopivasti pehmeämpään suuntaan. Tuoreemmasta kaalisadosta valmistettava kaalilaatikko on puolestaan omiaan 10% jauhelihalle.
Keitä riisi tai ohra suolavedessä pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta vedet pois kypsän riisin tai ohran seasta.
Ruskista Rönkä Naudan jauheliha öljyssä isossa padassa tai paistokasarissa. Jos haluat lisätä kaalilaatikkoon pekonia, silppua se hienoksi ja ruskista yhdessä jauhelihan kanssa. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Hienonna keräkaali ja sipulit riittävän hienoksi silpuksi. Lisää kaali- ja sipulisilppu jauhelihan joukkoon ja jatka kypsentämistä, kunnes kaali alkaa pehmentyä hiukan.
Lisää seokseen riisi tai ohra, siirappi, lihaliemi sekä mausteet ja sekoita huolellisesti. Tarkista tässä vaiheessa maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Siirrä seos uunivuokaan ja ripottele pinnalle ohuesti korppujauhoja.
Paista kaalilaatikkoa uunissa 175°C asteessa 45-60 minuuttia, kunnes pinta alkaa ruskistua ja kaali on kunnolla pehmeää.
Tarjoile puolukkahillon tai -survoksen kanssa.