Mausteseos:
Tähteä viidestä
(0 arviota)
Munakoiso on erittäin yleinen raaka-aine afrikkalaisissa, välimerellisissä ja Lähi-Idän keittiöissä. Munakoison valmistamiseen kuuluu olennaisesti munakoisoviipaleiden tai -puolikkaiden itkettäminen suolan avulla, jolloin kitkeryys saadaan poistettua tehokkaasti. Yleensä munakoisot paahdetaan uunissa tai grillissä, tai ne haudutetaan kuutioina pataruoissa yhdessä lihan kanssa. Nämä munakoisot eivät suoranaisesti ole täytettyjä, sillä niitä ei koverreta ontoiksi, vaan lihatäyte nostetaan paahdettujen munakoisojen päälle.
Tämän afrikkalaistyylisen lihatäytteen mausteseos on monipuolinen, mutta jos kaapistasi puuttuu jokin listan mausteista, voit silti saavuttaa erinomaisen lopputuloksen lisäämällä muut mausteet. Erityisesti voimakkaan makuisten mausteiden (kaneli, muskottipähkinä, neilikka) kanssa kannattaa olla varovainen, joten suosittelemme lisäämään niitä ripaus kerrallaan ja maistamaan seosta aina lisäämisen jälkeen. Suosittelemme myös käyttämään laadukasta, mahdollisimman vähärasvaista naudan jauhelihaa, kuten Rönkä Naudan paistijauhelihaa.
Esilämmitä uuni 200°C asteeseen. Halkaise munakoisot ja leikkaa niihin terävällä veitsellä kuvan mukaiset viillot mahdollisimman syvältä, kuorta kuitenkaan rikkomatta. Hiero munakoisojen leikkuupintoihin suolaa ja aseta ne siivilään leikkuupinta alaspäin n. puoleksi tunniksi. Kun munakoisot ovat levänneet puolisen tuntia, voit vielä kevyesti puristaa niitä, jotta saat nesteet mahdollisimman hyvin puristettua ulos.
Sekoita mausteseos pienessä kulhossa ja ota kolme teelusikallista seosta erilleen lihatäytettä varten. Sekoita jäljellä olevaan mausteseokseen n. 1-2 tl oliiviöljyä, jotta saat sekoitettua siitä tahnan. Aseta munakoisot uunipellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin ja hiero maustetahnaa niiden pintaan. Siirrä munakoisot uuniin ja paahda 35-45 minuuttia, kunnes näet munakoisojen ruskistuvan selvästi.
Valmista sillä välin lihatäyte: Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja ruskista hienonnettu sipuli sekä murskattu valkosipulinkynsi oliiviöljyssä. Nosta lämpöä ja lisää joukkoon naudan paistijauheliha, ruskista kauttaaltaan. Kun jauheliha on ruskistunut, lisää pannulle mausteseos sekä ripaus suolaa ja jatka kypsentämistä, kunnes aromit alkavat nousta pannulta. Lisää tomaattipyre ja kypsennä vielä n. minuutin ajan, jotta tomaattipyre makeutuu kuumentamisen ansiosta hieman. Lisää joukkoon vesi ja keitä seosta kokoon niin, että jauhelihatäyte on kosteaa mutta ei vetistä.
Nosta munakoison puolikkaat lautasille, kuorruta ne jauhelihatäytteellä ja lisää jokaisen munakoison päälle ruokalusikallinen turkkilaista jogurttia sekä tuoretta korianteria silputtuna. Mikäli et pidä korianterista, voit korvata sen persiljalla.