Aasialaisissa ruoissa käytetään paljon ainesosia, joita ei juuri länsimaisissa resepteissä käytetä. Erilaisia nuudeleita, kastikkeita ja mausteita on pilvin pimein, mutta mitä tulisi käyttää mihinkin ruokaan? Tässä tiiviissä oppaassa käydään läpi yleisimpiä ainesosia ja niiden käyttötapoja, jotta sinä pystyt valmistamaan mahdollisimman autenttisia aasialaisherkkuja!
Munanuudelit ovat monipuolisin nuudelivalinta ja niitä löytyykin useita erilaisia vaihtoehtoja kaikista ruokakaupoista. Nuudelit on valmistettu kananmunista, vehnästä ja vedestä, mutta joissakin versioissa on käytetty kurkumaa antamaan väriä ja makua, täysjyvävehnää lisäämään kuituja tai muita lisämausteita. Ne kypsyvät helposti ja nopeasti ja ne on kätevä lisätä keittoihin, salaatteihin tai wokkeihin.
Ramen on myös nimi japanilaiselle nuudelikeitolle, johon käytetään ohuita vehnänuudeleita. Ramen on samalla nimitys useimmille pikanuudeleille, jotka ovat opiskelijoiden ruokaympyrän tukipilari, mutta joiden mahdollisuudet ovat rajattomat. Kiehauta ramenit nopeasti ja nauti kuumana liemen kanssa tai ilman!
Sobanuudelit ovat useimmiten suoria kuin spagetti ja myös tummempia väriltään kuin muut nuudelit. Sobanuudelit valmistetaan tattarijauhoista (vähintään 30% tattaria), jonka vuoksi ne ovat proteiini- ja kuitupitoisempia ja näin ollen terveellisempiä kuin munanuudelit. Japanissa sobanuudeleita käytetään keitoissa ja wokeissa, mutta niitä syödään myös kylmänä dippikastikkeen kera. Japanissa soba on samalla yleisnimitys ohuista nuudeleista erotuksena paksuista udon-nuudeleista, mutta jos haluat täyttävämpää ja terveellisempää nuudeliwokkia, tarkista pakkauksesta että ainesosaluettelossa lukee tattari (tai buckwheat mikäli seloste on vain englanniksi).
Pad Thai ja muut thaimaalaiset nuudeliruoat valmistetaan useimmiten riisinuudeleista, joita on tarjolla useita eri paksuuksia. Riisijauhoista ja vedestä valmistetut nuudelit ovat vaalean läpikuultavia ja toisinaan niihin lisätään tapioka- tai maissijauhoja koostumuksen parantamiseksi. Ole varovainen keittäessäsi riisinuudeleita, sillä ylikypsinä ne tarttuvat toisiinsa liikaa ja rikkoutuvat epämiellyttäväksi mössöksi! Riisinuudelit sopivat myös useimmille keliaakikoille.
Miso on japanilainen, fermentoiduista soijapavuista valmistettu tahna. Misoa käytetään monipuolisesti keittoihin, marinadeihin ja kastikkeisiin. Useimmille suomalaisille miso on tuttu sushiravintoloiden alkukeitosta, joka on suolaista ja miellyttävän pehmeän umamin makuista. Misoa on saatavilla riisimisona, ohramisona ja soijamisona, joista yleisin on riisimiso. Eritoten japanilaisissa ruoissa miso antaa makua ruokaan, mutta sitä voi käyttää myös grillattavan lihan marinointiin.
Mirin on makea, alkoholipitoinen kastike, jota valmistetaan riisistä, alkoholista ja hiivasienestä. Nykyisin kaupoissa myytävä mirin on alkoholitonta tai alkoholipitoisuus on hyvin matala. Makeutensa vuoksi sitä voi käyttää teriyakikastikkeissa ja marinadeissa sokerin sijasta, mutta sen maku on melko voimakas, joten sitä tulee käyttää alkuun maltillisesti. Mirin sopii erityisesti kalan maustamiseen, mutta lihan marinadeissa se edesauttaa lihan mureutumista.
Soijakastike on aasialaisen ruoan perusta, joka maustaa kaikkia ruokia. Kiinalainen soija valmistetaan täysin soijapavuista, kun taas japanilaisessa soijassa on käytetty noin puolet vehnää, minkä vuoksi japanilainen soijakastike on makeampaa ja pehmeämmän makuista kuin kiinalainen. Jos valmistat kastikkeita ja marinadeja, vähennä lisätyn sokerin määrää käyttäessäsi japanilaista soijaa (mutta tarkista ensin ohjeesta kumpaa reseptissä on käytetty).
Kiinalaisessa keittiössä erotellaan vielä vaalea ja tumma soijakastike, mutta suomalaisissa kaupoissa parhaiten on saatavilla perinteistä tummaa soijakastiketta. Suurta makueroa näiden välillä ei silti ole, joten jos reseptissä kehotetaan käyttämään vaaleaa soijakastiketta, voit huoletta käyttää sitä mitä kaapistasi tai lähikaupasta löytyy.
Kalakastike on hyvin yleinen ainesosa thaimaalaisissa ruoissa, kun taas osterikastiketta käytetään laajemmin myös kiinalaisissa resepteissä. Molemmat ovat suolaisia, vahvasti umamin makuisia ja samalla makeahkoja kastikkeita, jotka kuuluvat useimpiin keittoihin, kastikkeisiin ja marinadeihin. Paksuutensa vuoksi osterikastike sopii glaseeraukseen ja karamellisoituviin liemiin ja grillikastikkeisiin, joten kokeile rohkeasti!
Fermentoidusta riisistä valmistettu etikka on huomattavasti makeampaa kuin täkäläinen väkiviinaetikka, eikä sen maku ole niin pistävä. Se antaa kuitenkin mukavaa happamuutta ja on peruspilari sweet & sour -kastikkeissa. Kokeile marinoida porkkanoita, kaalia tai kurkkua riisiviinietikassa, suolassa ja sokerissa ja huomaat, kuinka tasapainoinen maku riisiviinietikassa onkaan!
Seesamiöljy on paras vaihtoehto wokkeihin, kun sinun tulee ruskistaa lihaa ja kasviksia. Vaalea seesamiöljy on miedon makuista ja hyvin lähellä rypsiöljyä, mutta tummempi seesamiöljy on selvästi pähkinäisen ja paahteisen makuista, mikä antaa oman upean vivahteensa ruokiin ja maustekastikkeisiin. Suosittelemme ostamaan tummempaa seesamiöljyä, sillä voit lisätä pannulle sekä sitä että rypsiöljyä mikäli haluat vähemmän paahteisen maun ruokaasi. Seesamiöljyn käyttöä ei kannata rajata pelkästään aasialaisiin ruokiin, vaan sitä kannattaa olla aina kaapissa!
Viismauste eli five spice on nimensä mukaisesti viiden mausteen sekoitus, joka toistuu useissa kiinalaisresepteissä. Alueista ja maista riippuen viismausteessa on hyvin erilaisia mausteita, mutta yleisin viismausteseos koostuu tähtianiksesta, neilikoista, kanelista, sichuaninpippurista ja fenkolinsiemenistä. Viismauste sopii parhaiten dry rubeihin rasvaiselle lihalle, kuten porsas tai naudan rasvaisimmat osat.
Hoisin-kastike on täydellinen grillatun lihan glaseeraukseen, sillä se on paksua, makeaa ja suolaista. Sitä lisätään usein myös keittoihin ja dippikastikkeisiin. Kesän grillikautena hoisin-kastike antaa mainion loppusilauksen ribseille, siiville tai pihveille kypsennyksen loppuvaiheessa pintaan siveltynä!