Juhannus on monelle kesän kohokohta, jolloin kokoonnutaan yhteen perheen tai ystävien kesken nauttimaan ihanista herkuista ja Suomen kesästä. Kokosimme valmiiksi juhannusmenun, jota voit halutessasi laajentaa isommalle porukalle!
Laadukkaat raaka-aineet takaavat sen, että tarjoilemasi liharuoat ovat maukkaita ja mureita. Myös osa lisukkeista syntyy grillissä ja loput voit valmistella etukäteen, jolloin sinulle jää paremmin aikaa nauttia yhdessäolosta grillin tuoksun leijaillessa ympäristöön.
Kesästä kuuluu nauttia ulkosalla, joten grilli on luonnollinen valinta ruoan valmistustavaksi. Hoida esivalmistelut huolella, hanki riittävästi laadukkaita hiiliä ja brikettejä tai täysi kaasupullo. Puhdista grilli sisältä ja ulkoa, jotta grillaaminen on turvallista ja mukavaa. Älä tietenkään unohda turvallista avotulen käsittelyä – tarkista siis paikallinen ruohikko- tai metsäpalovaaran tilanne ja pidä sammutusvälineet käden ulottuvilla.
Mutta koska Suomen juhannus osaa olla arvaamaton, on aina hyvä varautua kaatosateeseen tai koleaan keliin. Mieti siis valmistettavat ruoat siten, että ne voidaan valmistaa myös sisätiloissa. Esimerkiksi kokonainen paisti tai ulkofile kypsyy kyllä uunissakin, ja burgerit voi hyvin paistaa pannulla. Matalalla lämmöllä kypsentäminen tai savustaminen onnistuu toki grillissä myös sadesäällä, sillä ne tehdään kansi suljettuna. Nykyaikaiset lämpömittarit toimivat jopa etäyhteydellä, jolloin voit tarkkailla paistin sisälämpötilaa kuivissa sisätiloissa.
Grillissä tai avotulella valmistuvat lihat ja kalat ovat aina se juhannusaterian kohokohta, mutta älä suinkaan unohda monipuolisia lisukkeita! Voit valmistaa leivät, raikkaat salaatit tai tortillatäytteet hyvin edellisenä päivänä tai juhannusaamuna jääkaappiin odottelemaan.
Coleslaw on klassinen lisuke liharuoille ja sitä valmistuu samalla vaivalla suurikin määrä kerralla. Se on mainion kesäinen ja raikas herkku, joka sopii jopa patonkien ja burgereiden väliin, mutta myös paistin tai pihvin kumppaniksi.
Maissileipä toimii pihvien makuparina erinomaisesti, sillä tuleehan se pihvien luvatusta maasta eli USA:sta. Maissileipää voit tehdä isomman määrän kerralla, sillä sitä voi hyvin syödä myös aamiaisella.
Myös salaatin ainekset voi osittain grillata, kuten tämän reseptin tapauksessa. Paahteisuus ja salaatinkastikkeen raikkaus tasapainottavat toisiaan ja jokainen haarukallinen on maultaan runsas.
Älä unohda jälkiruokaa! Vaikka meidän valikoimistamme ei sokerileipureiden tuotteita löydykään, myös me pidämme pienestä makeasta loppuhuipennuksesta maistuvan grilliaterian päälle. Koska kesä tuli nyt normaalia aikaisemmin, kotimaisista mansikoista voi loihtia vaikka kesäisen brita-kakun. Senkin voit valmistaa edellisenä päivänä, jotta pääset helpommalla.
Kun sitten lämmität grillin, aloita savustuksella, sillä se ottaa oman aikansa. Asettele briketit hiiligrillin pohjalle ja savustuspalat niiden päälle, tai käytä kaasugrilliin suunniteltuja savustusvälineitä. Pitkään savustettu entrecote vaatii useamman tunnin kypsennyksen, mutta hätä ei ole tämän näköinen – savusta entrecotea ensin neljä tuntia, jonka jälkeen voit kääräistä lihan folioon ja hoitaa jälkikypsennyksen uunissa, kunnes sisälämpötila on saavuttanut halutun lämpötilan. Samalla saat grilliin tilaa ja ruoat valmistuvat samanaikaisesti.
Pulled Beef herkkupaistista on vaivaton tapa valmistaa huippusuosittua nyhtöhärkää grillissä savustaen, jolloin sinun ei tarvitse kuluttaa aikaa marinadien valmistamiseen, vaan voit kypsentää naudan herkkupaistin suoraan pakkauksesta. Patonkien ja sämpylöiden väliin ei pulled beefin lisäksi tarvitakaan juuri muuta kuin coleslaw ja hieman raikkaita kasviksia.
Cheddar-perunanyytit kypsyvät epäsuoralla lämmöllä tunnissa, joten niiden kanssa ei kannata hoppuilla. Nyyttien kypsyessä voit valmistella kattauksen ja viimeiset grillattavat. Myös tiskit kannattaa hoitaa tässä vaiheessa pois alta (tämä vinkki tulee kokemuksen kautta).
Grillin lämpöä voi hyödyntää myös toisessa perunalisukkeessa. Folioperunat grillissä on yksi suosituimpia lisukkeita reseptipankissamme, eikä ihme. Jos saatavilla on uusia perunoita, niistä saat ihanan makeat perunat lihan rinnalle.
Huolehdi tässä vaiheessa, että grillissä on riittävästi lämpöä, sillä nopea kypsennys on tässä kaiken A ja O. Poron ulkofilepihvi grillissä on näyttävä herkku jo ennen kypsentämistä ja nyt on sinun mahdollisuutesi osoittaa olevasi naapuruston kruunaamaton grillikuninkaallinen. Grillaa poron ulkofilepihvit suoralla lämmöllä n. 1-2 minuuttia per puoli, mausta suolalla ja pippurilla ja lopuksi anna levätä folion sisällä muutaman minuutin ajan ennen kauniin pinkin ulkofilepihvin siivuttamista juhannusvieraiden juhlaherkuksi.