Karitsanlihassa on omintakeinen makuvivahde, jolla saat vaihtelua ihan tavallisiin arkiruokiinkin. Terveellinen karitsa on siis paljon muutakin kuin pääsiäispaisti tai karitsanviulu!
Karitsanliha on maukasta, terveellistä ja lähellä tuotettua lihaa, mutta moni unohtaa, että sitä voi syödä muulloinkin kuin pääsiäisenä. Karitsa on lammasta mureampaa ja vähärasvaista, ja raaka-aineena sen ainutlaatuinen maku luo erinomaista vaihtelua perusproteiineille, kuten kanan-, sian- ja naudanlihalle.
Karitsanliha on erinomainen proteiininlähde, ja se sisältää kehon kasvulle ja jaksamiselle tärkeitä aminohappoja. Karitsan suurin etu etenkin sianlihaan verrattuna on sen alhainen rasvapitoisuus; suurin osa rasvasta on helppo trimmata pois, joten korkeakaloristen lihojen korvaaminen karitsanlihalla voi jopa tarpeen tullen helpottaa painonhallintaa!
Kokeile esimerkiksi pastasalaattia savukaritsalla.
Karitsan maku on mieto ja hienostunut lampaanlihaan verrattuna, mikä johtuu juurikin makua sitovan rasvan vähäisyydestä. Villasukan maun voi unohtaa, maku on lampaanlihassakin jo historiaa. Villanmaku juontuu ajoilta, jolloin lampaita pidettiin villan vuoksi, joten ne elivät vanhoiksi ja niiden liha rasvoittui. Villa pääsi usein myös kontaktiin lihan kanssa, jolloin lihaan tuli epämiellyttävä sivumaku.
Karitsa taipuu monenlaiseen ruokaan ja on parhaimmillaan yksinkertaisesti maustettuna ja sievästi kypsennettynä, jotta liha on mehevää ja sisältä hieman punertavaa.
Upean maun grillikaritsalle saa aikaan esimerkiksi pelkällä rosmariinilla, oreganolla ja valkosipulilla. Karitsaa voi kokeilla tuttuihin ruokiin, korvaa sillä vaikka paisti- tai patalihat, sisä- tai ulkofile, tai grillaa vaikka kesällä karitsan karetta perusherkkujen kaveriksi. Helppo tapa kokeila karitsaa on muun muassa karitsabolognesekastikkeessa, johon karitsan jauhelihan voi ruskistaa kuten minkä tahansa muun.