Keittiöveitsien teroittaminen

Keittiöveitsi on miellyttävä käyttää ja turvallinen silloin kun se on terävä. Tylsä veitsi vaatii usein enemmän voimaa, jolloin myös lipeäminen on pelottavan todennäköistä. Pidä siis säännöllisesti huolta veitsistäsi näillä ohjeilla!

Erittäin tylsät veitset on hyvä teroittaa alkuun hiomakivellä, jossa on usein kaksi puolta - karkea ja hieno. Voit aloittaa karkealla kivellä ja siirtyä sen jälkeen hienommalle puolelle. Keittiöveitsien teroituskulmissa on eroja, mutta ne voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan:

1. 20°-25° astetta: kokkiveitset, lihakirveet, yleisveitset, paistiveitset
2. 15° astetta: japanilaiset kokkiveitset, fileerausveitset


Aloita kostuttamalla hiomakiveä vedellä ja aseta veitsi oikeaan kulmaan tyvestä lähtien, terä itsestäsi pois päin. Vedä veitseä itseäsi kohden ja liu'uta sitä myös niin, että koko terä liukuu kivellä tyvestä kärkeen. Tee esim. 5 toistoa yhdelle puolelle ja hio sen jälkeen toinen puoli terästä. Testaa veitsen terävyys ajoittain vaikka viiltämällä paperia. Jos veitsi alkaa jo leikata paperia, voit siirtyä hienompaan hiontaan. Jatka, kunnes veitsi leikkaa paperia vaivatta.

Lopuksi voit viimeistellä veitsen muutamalla vedolla teroituspuikon avulla. Jos pidät veitsesi hyväkuntoisina, riittää usein pelkkä teroituspuikko terävyyden ylläpitoon.

Jotta terä pysyy hyvänä, kannattaa veitset pestä käsin. Tiskikoneessa terä saattaa kolahdella ja hioutua muihin astioihin, mikä jättää jälkensä molempiin. Tiskikone käyttää myös korkeaa lämpötilaa ja pesuainetta, mikä tekee vedestä kovempaa. Tämä saattaa aiheuttaa sen, että veitsen terään kohdistuu kevyttä vesihiontaa karkean seoksen vuoksi, mikä taas saattaa tylsyttää veitset normaalia nopeammin.

Voit myös käyttää keraamista kahvikuppia teroittamiseen, jos sinulla ei ole hiomakiveä tai teroituspuikkoa. Käännä kuppi ylösalaisin ja vedä veitsen terää oikeassa kulmassa pohjan lasittamatonta osaa vasten. Huomaat eron jo muutamalla vedolla!