Kemiläinen lihanjalostamo Rönkä Oy siirtyy pakkauksissaan uusiin, täysin kierrätettäviin valkoisiin muovipakkauksiin. Muutos on osa yhtiön tuotantolinjojen modernisointia ja uudet pakkaukset tulevat kauppojen hyllyille huhtikuussa 2019.
Mediassakin esillä olleet mustan muovin kierrätysvaikeudet ovat syynä myös Rönkän valintaan siirtyä täysin kierrätettäviin, valkoisiin pakkauksiin. Pääsääntöisesti mustaa muovia ei voi kierrättää normaalissa muovijakeessa, vaan se hävitetään energiajätteen seassa. Syynä ongelmaan ovat jätteenkäsittelylaitosten infrapunalukijat, joilla on vaikeuksia tunnistaa mustan muovin laatu ja näin ollen lajitella se oikein. “Koska muu tuotantoketjumme on hyvin ekologinen ja kestävä, halusimme modernisoida myös ketjun viimeisen vaiheen vastaamaan nykypäivän tarpeita ja tehdä osaltamme merkittävän ilmastoteon”, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Rönkä. “Etsimme pitkään ratkaisua hankalasti kierrätettävän mustan muovin korvaajaksi ja vihdoin sellainen löytyikin. Koko pakkaus on 100% kierrätettävä ja haluamme myös kannustaa asiakkaitamme parempaan kierrättämiseen”, hän jatkaa.
EU:n tavoite muovin kierrätysasteelle on 50% vuoteen 2025 mennessä. Tällä hetkellä se on Suomessa n. 28% ja Rönkä haluaa osaltaan osallistua kierrätystalkoisiin tarjoamalla vaihtoehdon, jonka kierrättäminen on helppoa ja selkeää. “Varmasti moni kuluttaja on raapinut päätään musta muovirasia kädessään luettuaan viime vuosien lehtijuttuja, mutta nyt ongelma ratkeaa ja kierrättäminen yksinkertaistuu”, hallituksen puheenjohtaja Juha Rönkä summaa. “Vastuullisena toimijana ymmärrämme, että meidän tulee kantaa vastuumme ympäristöasioissa ja siksi muutosta on lähdetty ajamaan jo kauan sitten. On mukavaa, että tämä projekti saadaan nyt maaliin ja kuluttajilla on mahdollisuus vaikuttaa ilmastoon yhdessä meidän ja tuottajiemme kanssa, ja että voimme suunnata katseemme seuraaviin kehityshankkeisiin” hän jatkaa tyytyväisenä.
Rönkä Oy aloitti vuonna 2018 myös alkutuotantonsa modernisoinnin, jonka odotetaan valmistuvan kesään mennessä. Modernisoinnissa otetaan huomioon laajalti paitsi tehokkuus, tiukkenevat elintarvikelainsäädännöt ja äärimmäinen hygienia, myös työergonomia. “Kehittämisen osalta olemme olleet vuorovaikutuksessa päivittäin henkilökuntamme kanssa ja suunnitelleet modernisointia yhdessä. On tärkeää, että heitä kuunnellaan ja hyödynnämme alkutuotannossa työskentelevien ammattitaitoa 20-35 työvuosien ajalta”, yhtiön toimitusjohtaja Veikko Oljakka kertoi lehtihaastattelussa toukokuussa 2018. Kaiken kehittämisen ja muutosten ytimessä ovat asiakkaat ja sidosryhmät, sillä niiden avulla pyritään palvelemaan paremmin paitsi tuottajia, myös loppuasiakkaita.