Rönkän veripalttu on rohkea mutta palkitseva makumatka – täyteläinen ruisjauhon ja oluen yhdistelmä veri‑siirappiseoksessa luo suussa sulavan ja nostalgisen palan suomalaista perinneruokaa.
Veripalttu tarjoillaan usein paistettuna, rapeapintaisena viipaleina – esimerkiksi puolukkasurvoksen, voin ja perunoiden kera. Kyseessä ei ole vain nostalginen paluu menneiden sukupolvien ruokapöytään, vaan myös nykyaikaan sopiva, ruokahävikkiä vähentävä ja ravinteikas vaihtoehto, joka tarjoaa täyteläisen makukokemuksen. Vaikka veriruoka voi jakaa mielipiteitä, Rönkän ohjeella valmistettuna veripalttu toimii erinomaisesti niin arjessa kuin teemallisen illallisen yllättäjänä – ja parhaimmillaan se voittaa puolelleen skeptisimmänkin maistelijan.
Veripalttu on nyt helppo valmistaa myös valmiista Naudan verilettutaikinasta, joka ei vaadi muuta kuin ravistuksen, kaatamisen vuokaan sekä paistamisen uunissa!
Veripalttu on myös olennainen osa perinteistä rössypottua, jonka reseptin löydät täältä.
1Kuullota silputtu sipuli voissa. Voitele samalla suorakaiteen muotoinen paistovuoka voilla. Sekoita veri ja olut kulhossa vispilällä reippaasti vatkaten. Lisää jauhot hiljalleen, koko ajan vatkaten. Lisää taikinaan kuullotettu sipuli ja muut mausteet.
2Kaada seos vuokaan, jätä turpoamisvaraa noin neljännes tilavuudesta. Peitä vuoka foliolla ja paista 200ºC uunissa n. tunti.
3Veripaltun lisukkeeksi sopivat puolukkasurvos, valkokastike ja keitetyt perunat.
4Voit myös helpottaa valmistusta entisestään voitelemalla vuoan normaaliin tapaan, jonka jälkeen kaadat vuokaan pullollisen Naudan verilettutaikinaa. Paista uunissa samaan tapaan kuin itsetehty taikinakin.